10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProiect: Femeile care au născut minim trei copii, până în 1990, ar...

Proiect: Femeile care au născut minim trei copii, până în 1990, ar putea intra la pensie mai devreme

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi au născut, până în 1990, cel puţin trei copii pe care i-au crescut până la vârsta de 10 ani ar putea să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu un an dacă au trei copii sau cu doi ani dacă au peste patru copii, conform unui proiect depus la Senat, citat de Mediafax. 

Proiectul de lege în acest sens a fost iniţiat de senatorul PSD Trifor Belacurencu şi se află în dezbatere la Senat.

Potrivit proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, reducerea vârstei de pensionare, în cazul femeilor care au născut cel puţin trei copii, până la data de 1 ianuarie 1990, pe care i-au crescut până la vârsta de zece ani, nu poate fi cumulată cu o alta, vârsta de pensionare redusă potrivit proictului de lege amintit neputând fi mai mică de 55 de ani.

În expunerea de motive a proiectului se arată că o astfel de prevedere a fost introdusă prin ordonanţa de urgenţă nr. 49/2001, însă prin “adoptarea Legii nr. 263/2010 această prevedere a fost eliminată şi s-a creat o nedreptate şi o discriminare, deoarece femeile care au născut mai mulţi copii şi care au ieşi la pensie, în baza actului normativ mai sus menţionat, au beneficiat de aceste prevedere, iar cele care au ieşi sau care urmenază să iasă la pensie în baza Legii 263/2010 nu mai beneficiază această prevedere”.

Iniţiatorul proiectului de lege, senatorul PSD Trifor Belacurencu, susţine că prin eliminarea prevederii privind reducerea vârstei de pensionare pentru mamele din categoria amintită “nu s-a ţinut cont de faptul că femeile care au rămas însărcinate şi au născut până în luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite să ducă sarcina la termen, deoarece nu existau măsuri legale de întrerupere a sarcinii sau de contracepţie”.

Acesta mai arată că, înainte de 1990, femeile care năşteau nu beneficiau de concediu pentru creşterea copilului, ci doar de concediu prenatal şi post natal, care însumau 126 de zile.

În expunerea de motive semnată de senatorul Trifor Belacurencu se arată că prin poiectul de lege depus la Senat “se repară o nedreptate făcută femeilor din România prin adoptarea Legii nr. 263/2010”.

Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială a Senatului a emis un raport favorabil, cerând, însă, eliminarea prevederii potrivit că căreia “reducerea vârstei de pensionare (pentru categoria de mame amintită – n.r.) nu poate fi cumulată cu o altă reducere prevăzută de prezenta lege (Legea nr. 263/2010 – n.r.) sau de legi speciale” şi prevederea potrivit căreia vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 55 de ani.

De asemenea, senatorii din comisia sesizată în fond au propus, în raportul emis, ca articolul 55 din Legea nr. 263/2010 să aibă următorul conţinut: “femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin 3 copii, şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu un an, pentru trei copii şi cu doi ani, pentru patru sau mai mulţi copii”.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă