22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăProteste fără precedent în Port

Proteste fără precedent în Port

Operatorii portuari au anunțat că întrerup luni lucrul, nemulțumiți de strategia guvernului de a ceda gratuit o parte din acțiunile Ministerului Transporturilor.

Mișcări de protest au mai fost în Portul Constanța, însă de data aceasta sindicaliștii nu mai sunt în opoziție cu patronii, ci se află de aceeași parte a baricadei și luptă împotriva lui Radu Mazăre, a lui Dan Șova și Victor Ponta. Federația Națională a Sindicatelor Portuare din România a anunțat, prin președintele Mircea Burlacu, inițierea de acțiuni de protest împotriva intenției Ministerului Transporturilor de a ceda 13% din acțiunile Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime către Consiliul Local Constanța și de a privatiza alte 14% din acțiuni. “De luni (azi – n.r.), timp de trei zile, protestele vor dura două ore, între 7.00 şi 9.00 dimineaţa. Se vor desfăşura paşnic şi la acestea vor fi prezente cel puţin 100 de persoane”, susține Burlacu.

Se poate ajunge la blocarea portului

Ieri, Organizația Patronală “Operatorul Portuar” și-a exprimat solidaritatea cu FNSP. Mai mult, „membrii patronatului vor suspenda, conform legislației în vigoare, activitatea, pentru a se alătura propriu-zis protestelor, până la rezolvarea imediată a solicitărilor. Lipsa de răspuns a Guvernului României poate duce în această situație până la blocarea efectivă a Portului Constanța”, a precizat conducerea organizației. Vineri, aceștia au organizat și o conferință de presă în care au criticat intenția primarului Radu Mazăre de a obține mai multe dividende de la CNAPMC pentru a plăti facturile la întreținere în Constanța. “Suntem îndreptăţiţi să credem că vehemenţa nejustificată a primarului Mazăre de a dobândi controlul asupra Portului Constanţa se poate explica prin faptul că acesta are un interes direct şi personal pe care noi nu-l cunoaştem”, a declarat Gabriel Comănescu, cel mai bogat dintre operatorii portuari.

Replica

În replică, edilul Constanței a organizat sâmbătă o întâlnire cu unul dintre sindicatele CNAPMC, reprezentând 460 de persoane, și cu conducerea instituției. “Interesul meu şi al Consiliului Local este să crească traficul, investiţiile şi locurile de muncă. Interesul nostru este ca tarifele să fie actualizate şi să nu se mai decidă prin hotărâri guvernamentale nivelul chiriilor, ci ele să fie la nivelul pieţei, ca să fie un mediu concurenţial pentru toţi, asta ar însemna ca şi încasările la Administraţia Portului să fie crescute şi salariile lor să aibă de unde să fie plătite”, a afirmat Radu Mazăre.

Operatorii au replicat spunând că ei nu au fost niciodată chemați la discuții și că întâlnirea de sâmbătă a fost un simulacru, în conducerea CNAPMC fiind numiți oameni apropiați PSD. Organizația ”Operatorul Portuar” reunește 33 de companii, care reprezintă peste 6.000 de salariați, adică 60% din totalul angajaților din port, și a virat la bugetul local, în 2011-2013, două milioane de euro.

Șova dă înapoi

Ministrul Transporturilor, Dan Șova, a anunțat sâmbătă că și Comisia Europeană se va pronunța cu privire la intenția autorităților române de a transfera 13% din acțiuni. ”Pe data de 5 mai, am sesizat CE, am arătat că infrastructura strategică va rămâne în proprietatea statului și în ­admi­nistrarea ministerului și am cerut să se pronunțe dacă se creează un ­avantaj nelegal Consiliului local Constanța prin acest transfer’’, a spus ministrul. Dacă CE este de acord, ­încep ­procedurile.

Băsescu atacă dur

Preşedintele Traian Băsescu nu a ocolit subiectul nici în weekend. ”Trebuie să avem grijă de menţinerea coeziunii naţiunii şi de neacceptarea influenţei grupurilor de ciocoi asupra deciziei politice ca, spre exemplu, să-i dai Portul Constanţa lui Mazăre. Ăsta-i un element de dispreţ pentru interesul naţional. Nu am niciun ­dubiu. Un port care face investiţii de 500 de milioane în ultimul an să-l ia Măzărică, clovnul naţional, să facă ce vrea acolo. Nu se poate, e ca şi când ai da Otopeniul la oraşul Otopeni ­pentru exploatare”, a declarat șeful statului la Alba Iulia.     

Cele mai citite

Rafila: Evoluţia artistului Florin Piersic este una favorabilă

Evoluţia artistului Florin Piersic, operat la Spitalul "Foişor" din Capitală, este una favorabilă, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit agerpres.ro. "Am şi eu...

Rușii presează și avansează în regiunea Harkov din Ucraina

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, conform antena3.ro. Lupte grele...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă