11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUPDATE: Protestele la Lonea continuă. Minerii demonstrează în curtea CE Hunedoara

UPDATE: Protestele la Lonea continuă. Minerii demonstrează în curtea CE Hunedoara

UPDATE:  Aproximativ 300 de mineri de la Lonea și Lupeni au ajuns, miercuri după-amiază, la sediul Complexului Energetic Hunedoara, unde protestează în curtea unității, informează Mediafax.

—————

Peste 200 de mineri de la Exploatarea Minieră Lonea au plecat în marș, miercuri la prânz, spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, informează Mediafax.

“Oamenii au de parcurs opt kilometri pe jos până la sediul CEH din Petroșani”, a declarat președintele Sindicatului “Muntele”, Petre Nica.

Minerii care se află în fruntea coloanei flutură steagul României.

Pe de altă parte, Nica a precizat că numărul minerilor care au intrat în greva foamei a ajuns la patru, fiind vorba de doi mineri de la Lonea, între care și liderul sindical, unul de la Lupeni și unul de la preparația Coroiești.

Citeşte şi: Protest EXTREM la Lonea: Un miner s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină

Miercuri dimineaţă, peste 300 de mineri de la exploatările Lonea şi Lupeni, din schimburile trei şi patru şi o parte din cei din schimbul întâi, au refuzat să intre în subteran şi au protestat în faţa sediilor celor două unităţi miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Păduraru, care este în continuare în greva foamei și legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină.

Și liderul sindical de la Mina Lupeni, Darius Câmpeanu, a intrat în greva foamei, la sediul exploatării.

“Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor să atragă atenţia Guvernului asupra problemelor cu care se confruntă, mai ales că astăzi pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor să o aloce este insuficietă şi obligă complexul la divizare în societate de mine şi termocentrale. Amintim că suntem unificaţi doar de doi ani, iar divizarea ar însemna închiderea minelor şi transformarea termocentralelor în CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativităţii divizării CEH”, declara Petru Nica.

Minerii mai cer o infuzie financiară în CEH şi crearea unei scheme de sprijin pentru finanţarea producţiei de energie electrică, dar şi facilităţi fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului şi judeţul Hunedoara.

Marţi după-amiază, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, în semn de protest faţă de faptul că cei 900 de angajaţi ai exploatării nu vor primi integral salariile.

Vasile Păduraru are 45 de ani şi este liderul de sindicat de la Mina Lonea, care are circa 900 de angajaţi.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă