13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUPDATE: Petroșani: Protestele minerilor au luat amploare. Ce face ministrul Gerea

UPDATE: Petroșani: Protestele minerilor au luat amploare. Ce face ministrul Gerea

UPDATE: Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a ajuns, joi dimineaţă, la Petroşani, unde peste 300 de mineri protestează în curtea unităţii pentru salvarea locurilor de muncă.

Citeşte şi: Cum se implică ministrul Economiei în protestele minerilor de la CE Hunedoara

——————–

Câteva zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat în subteran, iar alți peste o sută din schimbul I, aflaţi încă în timpul serviciului, au anunțat că vor rămâne în mină, în timp ce ortacii de la Lupeni și Lonea protestează în curtea CEH din Petroșani, informează Mediafax.

24 de mineri din schimbul lV au rămas blocați în subteran, iar alți o sută din schimbul l care se află în timpul programului de lucru au anunțat că nu vor ieși din mină până când nu le vor fi soluţionate cererile privind salvarea locurilor de muncă, potrivit liderului sindical de la Mina Livezeni, Adrian Ștefan Jurca.

Citeşte şi: Protest EXTREM la Lonea: Un miner s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină

“Așteptăm întâlnirea cu ministrul Energiei și vrem o soluție pentru păstrarea locurilor de muncă”, a mai declarat Jurca.

În acest moment, alți aproape 300 de mineri de la Minele Lonea și Lupeni s-au adunat în curtea CEH Petroşani și așteptă ca liderii lor să discute cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Aproximativ o sută dintre ei au rămas peste noapte în curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petroșani, alături de patru lideri care se află în greva foamei.

Primul care a declanșat greva foamei a fost liderul sindical de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, care miercuri se legase cu lanțurile de poarta de la EM Lonea, iar în cursul zilei de joi a mărșăluit cu lanțurile pe el alături de ortaci până la Petroșani, în curtea CEH, unde a continuat protestul.

La CEH Petroşani, joi este aşteptat ministrul Energiei, Andrei Gerea, la o discuţie cu conducerea unităţii şi cu liderii sindicali.

Marţi după-amiază, liderul sindicatului de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, s-a legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină, în semn de protest faţă de faptul că cei 900 de angajaţi ai exploatării nu vor primi integral salariile.

Vasile Păduraru are 45 de ani şi este liderul de sindicat de la Mina Lonea, care are circa 900 de angajaţi.

Miercuri dimineaţă, peste 300 de mineri de la exploatările Lonea şi Lupeni, din schimburile trei şi patru şi o parte din cei din schimbul întâi, au refuzat să intre în subteran şi au protestat în faţa sediilor celor două unităţi miniere, solidari cu liderul sindical de la Lonea, Vasile Păduraru, aflat, de marţi după-amiază, în greva foamei și legat cu lanţuri de poarta de la intrarea în mină.

Citeşte şi: UPDATE: Protestele la Lonea continuă. Minerii demonstrează în curtea CE Hunedoara

Ulterior, minerii au plecat în marș spre sediul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) din Petroșani, aflat la peste opt kilometri distanță. Aceştia au protestat, în cursul după-amiezii, în curtea unității, scandând “Minerii și Valea și-au pierdut răbdarea”, iar directorul CEH, Constantin Jujan, a ieşit să discute cu ei.

Minerilor li s-au alăturat și câteva zeci de angajați ai CEH, personal TESA din clădirea de birouri, care au purtat banderole albe pe brațe.

“Angajaţii Complexului Energetic Hunedoara vor să atragă atenţia Guvernului asupra problemelor cu care se confruntă, mai ales că astăzi (miercuri – n.r.) pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului va fi un act normativ care prevede acordarea de ajutor de stat de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara. Suma pe care vor să o aloce este insuficietă şi obligă complexul la divizare în societate de mine şi termocentrale. Amintim că suntem unificaţi doar de doi ani, iar divizarea ar însemna închiderea minelor şi transformarea termocentralelor în CET-uri. Cerem excluderea din actul normativ a obligativităţii divizării CEH”, a declarat Petru Nica, liderul Sindicatului “Muntele”.

Minerii mai cer o infuzie financiară în CEH şi crearea unei scheme de sprijin pentru finanţarea producţiei de energie electrică, dar şi facilităţi fiscale pentru firmele care generează locuri de muncă în Valea Jiului şi judeţul Hunedoara.

Tot miercuri, premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Energiei, Andrei Gerea, să meargă la CEH Hunedoara şi să anunţe salariaţii că Guvernul acordă un ajutor de stat de 167 de milioane de lei complexului, dar să aibă asupra sa şi documente prin care să le arate acestora că FMI şi CE cer închiderea unităţii.

“Vă rog să mergeţi cu ceea ce aprobăm azi, dar să mergeţi şi cu ceea ce ne cer tot timpul şi Comisia, şi FMI-ul, să închidem CNH-ul (CEH Hunedoara-n.r.). Poate ne ajută ei să-l salvăm şi să facem restructurările de care e nevoie şi să-l salvăm”, i-a spus premierul ministrului Energiei la începutul şedinţei Guvernului de miercuri.

Recent, peste 200 de angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat faţă de neacordarea ajutorului de stat de 167 milioane de lei, printre revendicări fiind şi crearea unei strategii energetice care să cuprindă termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Comisia Europeană a aprobat temporar un ajutor în valoare de 37,7 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara, deţinut de Ministerul Energiei.

Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

 

 

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă