12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRadiografie: Care sunt cele mai bine plătite și mai căutate joburi în...

Radiografie: Care sunt cele mai bine plătite și mai căutate joburi în România

Piața muncii din România a devenit tot mai dinamică: din ce în ce mai multe joburi sunt scoase la concurs pe Internet, iar femeile caută mai mult locuri de muncă considerate în trecut fiind masculine, în timp ce bărbații se orientează spre domenii feminizate. Cele mai căutate locuri de muncă sunt în vânzări, relațiile cu clienții și IT, acestea fiind și cele mai bine plătite. 

O piață dinamică, dar netransparentă

În România, piaţa muncii nu este suficient de transparentă, astfel încât să putem şti, cu exactitate, care sunt cele mai bine plătite locuri de muncă, este părerea experților platformelor de recrutare online BestJobs și EJobs. Totuși, ei remarcă o dinamizare a cererii și ofertei de job

Spre deosebile de pieţele mai mature din vestul Europei sau din Statele Unite ale Americii, unde angajatorii oferă informații complete – inclusiv cele legate de partea financiară -, în România, majoritatea angajatorilor preferă să transmită oferta financiară doar candidaţilor care ajung la interviu, a arătat reprezentanta Ejobs, Ana Maria Cetățean.

Totuşi, specialiştii estimează că cele mai mari salarii sunt oferite pentru job-urile din domeniul IT: „În mod subiectiv şi având în vedere cererea mare de personal specializat de pe piaţă, putem aprecia că joburile din IT beneficiază şi de salarii mai mari decât media pieţei”, a apreciat Ana Maria Cetăţean.

O altă caracteristică recentă a pieței locurilor de muncă este că, dacă înainte, oamenii aplicau la joburi și după părerea pe care o aveau față de domeniu (joburi pentru femei sau pentru bărbați), acum, acest criteriu nu mai este luat în considerare.

„Din ce în ce mai multe femei se specializează în domenii tehnice, precum IT, sau chiar de nişă, precum cele din domeniul aeronautic, naval sau al construcţiilor, aşa cum mulţi bărbaţi aleg joburi în call-center sau în domenii creative precum marketing şi relaţii publice.Vorbim, aşadar, de o piaţă dinamică şi versatilă, în care accentul se pune, mai degrabă, pe perspectivele oferite de job, decât pe o potrivire bazată pe nişte canoane”, a punctat reprezentanta Ejobs, Ana Maria Cetăţean.

Vânzările, în topul celor mai căutate locuri de muncă

Topurile realizate de platformele de recrutare online arată că, printre locurile de muncă unde se înregistrează cea mai mare ofertă, se numără cele în vânzări, relații cu clienții, de tip call-center, sau IT.

Astfel, cele mai multe angajări se fac în domeniul vânzărilor, datorită expansiunii reţelelor de magazine de tip supermarket sau hiper-market. Astfel, românii se angajează ca şefi de magazin sau lucrători comerciali, conform reprezentantei EJobs.

Nici posturile din domeniul relaţiilor cu clienţii nu sunt ignorate de cei care îşi caută un loc de muncă. Un top realizat de site-ul de recrutare EJobs arată că multe din opţiunile potenţialilor candidaţi vizează şi acest domeniu. În acest context, numărul în continuă creştere al companiilor care oferă servicii externalizate pentru alte business-uri a creat o piaţă pentru cunoscătorii de limbi străine, care pot astfel să îşi dezvolte o carieră în domeniul BPO (business process outsourcing).

În topul celor mai căutate locuri de muncă se află şi cel de ofiţer de credite, în cadrul instituţiilor non-financiare.

Conform EJobs, concurenţa foarte mare se constată şi în cazul consilierilor de vânzări din cadrul magazinelor de electronice şi electrocasnice, reprezentanţilor medicali, operatorilor de pariuri, managerilor regionali de vânzări, precum şi în cazul job-urilor care vizează activităţile de secretariat, cele destinate personalului necesar vaselor de croazieră, dar şi cele care se adresează personalului medical specializat sau farmaciştilor şi asistenţilor de farmacie.

Date similare furnizează și BestJobs: cele mai multe locuri de muncă se găsesc în vânzări, servicii (HoReCa, retail, comerţ) şi IT, conform Andreei Mihăiescu. Astfel, angajatorii scot la concurs joburi ca: agent de vânzări; casier/ă magazin; vânzător; consilier despăgubiri agent/manager; agent servicii clienţi; manager raion food/nonfood; consilier clientelă persoane fizice; şef/adjunct şef de magazin; operator facturare ori casier la o agenţie pariuri sportive.

Peste cinci milioane de CV-uri, depuse în 2014

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot merge la agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau pot aplica online. În ceea ce privește recrutarea pe Internet, există, în acest moment, peste 25 de platforme de recrutare online, care intermediază recrutarea de personal pentru firme din țară, dar și din străinătate.

Anul trecut, trei milioane de oameni și-au depus CV-urile online, pe EJobs, două milioane de oameni au aplicat pe BestJobs și Myjobs, iar aproximativ 500.000 de CV-uri au fost depuse pe Hipo. Totuși, experții din domeniu arată că numărul de aplicări poate varia de la un an la altul, întrucât este influenţat, în mod direct, de numărul locurilor de muncă puse la dispoziţie de angajatori şi de contextul pieţei.

”Pe o piaţă instabilă, tendinţa candidaţilor este de a fi mai precauţi, de a-şi păstra jobul pentru o perioadă mai mare de timp, pe când, în condiţiile unei pieţe dinamice, candidaţii sunt mai încrezători şi mai dispuşi să exploreze noi oportunităţi de carieră”, a explicat reprezentanta BestJobs.

În prezent, pe platformele de joburi, se găsesc peste 38.000 de locuri de muncă: Ejobs.ro scoate la concurs 20.000 de joburi, BestJobs oferă 9.000 de joburi, Hipo are peste 4.000 de anunţuri, în timp ce Myjobs are peste 2.800 de locuri de muncă.

Un job poate avea între 50 si 2.000 de aplicanţi. În acest context, de cele mai multe ori, numărul candidaților depinde de tipul jobului, dar şi de cerinţele angajatorului. Astfel, un job specializat, pentru care compania are nevoie de un anumit set de aptitudini, va atrage mai putini candidaţi care se pliază perfect pe acele cerințe, a precizat Andreea Mihăiescu.

Şi totuşi rata şomajului este ridicată

În vreme ce piața muncii oferă peste 38.000 de locuri de muncă online și alte 16.000 de joburi se găsesc prin agențiile de ocupare a forței de muncă, numărul șomerilor crește.

Astfel, conform celei mai recente statistici a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), rata șomajului a fost, la începutul lunii februarie, de 5,51%, în creștere față de luna ianuarie. Datele arată, astfel, că în România erau înregistraţi 498.531 şomeri, cu 5.116 mai multe persoane faţă de finele lunii precedente.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă