13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSindicaliștii ROMATSA și Ministerul Transporturilor, din nou la masa negocierilor

Sindicaliștii ROMATSA și Ministerul Transporturilor, din nou la masa negocierilor

Reprezentanții ROMATSA vor discuta, marți, din nou, cu reprezentanții Ministerului Transporturilor (MT), în condițiile în care la ultima întâlnire dintre cele două părți nu au fost soluționate toate solicitările controlorilor de trafic, relatează Agerpres.

Echipele de negociere de la ROMATSA s-au întâlnit miercuri, 15 iunie, cu reprezentanții Ministerului Transportului, iar Iulian Matache, actualmente ministru al Transporturilor, fost secretar de stat în MT, a solicitat puncte de vedere ambelor părți implicate în conflict.

Citește și: Greva de la ROMATSA s-a terminat. 17 zboruri au fost afectate de manifestație

Potrivit comunicatului de presă postat pe site-ul Ministerului Transporturilor (MT) la finalul întâlnirii, patronatul și sindicatul ROMATSA trebuie să prezinte până marți, 21 iulie, anumite clarificări și soluții la cele 14 revendicări ale sindicatelor ce vizează zona profesională, cea mai importantă fiind cea legată de vârsta pensionării controlorilor de trafic.

Controlorii de trafic aerian au intrat, miercuri, în grevă de avertisment, timp de două ore, între 11,00 și 13,00, cauzele fiind neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă, dar și nerezolvarea unui număr de 14 revendicări ale sindicatelor. Acestea vizează protecția salariaților, siguranța traficului aerian, dar și drepturile sindicale, cea mai importantă fiind cea legată de vârsta pensionării.

Potrivit liderului Sindicatului Controlorilor de Trafic Aerian (ATCOR), Gabriel Tudorache, controlorii de trafic aerian au asigurat în prima oră de grevă de avertisment 33% din trafic, iar în cea de-a doua oră, la solicitarea Eurocontrol, în jur de 52% din traficul care trebuia să aibă loc orele 12,00 și 13,00.

Citește și: Sindicatul ROMATSA amenință cu GREVA generală

Ulterior, activitatea controlorilor de trafic aerian a revenit la normal, însă sindicatele nu exclud declanșarea unei greve generale, în condițiile în care au fost deja strânse în jur de 900 de semnături, deși pentru o astfel de acțiune sindicală sunt necesare doar 630 de semnături.

De asemenea, sindicatele din ROMATSA intenționează să acționeze în justiție Consiliul de Administrație și Ministerul Transporturilor pentru “ilegalitățile care s-au făcut pe parcursul ultimelor luni”.

Sindicaliștii reclamă neîncheierea Contractului Colectiv de Muncă pe 2015, care cuprinde și 14 revendicări ale sindicaliștilor, printre care scăderea vârstei de pensionare la 55 de ani și introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic aerian să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui la o direcție operațională sau de siguranță.

De asemenea, sindicatele critică noua organigramă a regiei, care, spun ei, a fost făcută pentru a crea 46 de posturi doar în aparatul administrativ.

 

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă