15.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSalariul mediu net a ajuns la 2.108 lei. În IT se câștigă...

Salariul mediu net a ajuns la 2.108 lei. În IT se câștigă mai bine decât în sectorul petrolier

Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.108 lei, în octombrie, în creștere față de luna precedentă cu 14 lei, respectiv 0,7 la sută, arată un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) preluat vineri de Agerpres.

Salariul mediu cel mai mare s-a înregistrat în sectorul petrolier.

“Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.513 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.281 lei). În luna octombrie 2016, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna septembrie 2016. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime anuale), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte)”, informează INS.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net, cu 4,8%, s-au înregistrat în extracția cărbunelui superior și inferior (la 2.649 lei), între 3,5% și 4,5% în fabricarea produselor textile, industria metalurgică, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, între 1,5% și 2,5% în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, telecomunicații, cercetare-dezvoltare, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), activități de spectacole, culturale și recreative, alte activități extractive, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, (exclusiv mașini, utilaje și instalații), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, agricultură, vânătoare și servicii anexe.

Scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net (minus 26,5%) s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (la 4.218 lei), cu 15,8% în activități de servicii anexe extracției (la 4.097 lei), respectiv 15,6% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (la 4.162 lei), între 1,5% și 4,5% în fabricarea băuturilor, captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea produselor din tutun, activități profesionale, științifice și tehnice, depozitare și activități auxiliare pentru transport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: sănătate și asistență socială (+4,4%), învățământ (+3,3%), administrație publică (+0,4%).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,7%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 113,2 la sută.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...

SUA va ajuta prudent Ucraina și Israelul

Noile proiecte de ajutor american pentru Ucraina şi Israel, anunţate luni de şeful republican al Camerei Reprezentanţilor, vor fi utile celor două ţări, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă