19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSindicaliștii de la Aeroportul Târgu Mureș acuză conducerea de angajări pe criterii...

Sindicaliștii de la Aeroportul Târgu Mureș acuză conducerea de angajări pe criterii politice

Sindicaliștii de la Aeroportul ”Transilvania” Târgu Mureș acuză conducerea de nereguli, cum ar fi neplata unor sporuri obţinute în instanţă pentru personalul tehnic ne-navigant, dar şi angajări pe criterii politice. Contactat de Mediafax, directorul aeroportului nu a dorit să comentee acuzațiile aduse de salariați.

Sindicatul Liber al Salariaţilor de la Aeroportul "Transilvania" din Târgu Mureş susține că neregulile "au avut loc, continuă şi chiar se amplifică" la aeroport, fiind vorba de "ameninţări şi abuzuri" în activitatea unităţii.Oamenii spun că au făcut sesizări atât la conducerea aeroportului, cât şi la alte organe competente, "de la nivel local până la cel ministerial", însă nu s-a schimbat nimic şi nu s-a primit vreun răspuns.

"Prin menţinerea acestei stări de lucruri la nivelul aeroportului se poate ajunge la evenimente nedorite. Deoarece prin recurgerea la metode de protest radicale se poate afecta traficul pe aeroportul nostru şi pot aduce şi prejudicii financiare, atât aeroportului, cât şi salariaţilor, am recurs la metoda informării publice, în speranţa că cineva, cine trebuie, se va autosesiza şi va lua măsurile necesare pentru a se termina cu ameninţările şi abuzurile", se arată în comunicatul sindicatului, care face trimitere la o serie de documente în care sesizează neregulile invocate, documente pe care le-a postat pe site-ul propriu.

Preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Aeroportul "Transilvania" din Târgu Mureş, Emil Gyorgy, a declarat că principalele nemulţumiri sunt legate de faptul că se refuză punerea în aplicare a unei sentinţe definitive şi irevocabile privind plata unor sporuri obţinute în instanţă pentru personalul tehnic ne-navigant, dar şi negocierea unor creşteri de salarii.

"Avem o sentinţă definitivă şi irevocabilă din 2010, dar se refuză punerea în aplicare. E vorba de acordarea unor sporuri salariale pentru personal tehnic ne-navigant, în total, circa 100.000 de lei, pentru 66 de persoane. Am ajuns la executare silită, conducerea a făcut contestaţie la executare. Deşi sentinţa prevede acordarea sporurilor şi în continuare, sumele nu s-au prins în buget. Tot ni se spune că nu sunt bani", a spus Emil Gyorgy.

El a precizat că salariul mediu net la aeroport este de 2.500 de lei, însă majoritatea angajaţilor primesc salarii mult mai mici, unii având un venit net lunar de 1.200 de lei, de câţiva ani. În unele cazuri, sunt diferenţe şi de 1.000 de lei pe aceeaşi funcţie, a declarat Emil Gyorgy.

El a adăugat că, pe de altă parte, directorul operaţional, Toni Băceanu, a avut, conform declaraţiilor de avere postate pe site-ul aeroportului, o creştere de venit de peste 73.000 de lei în ultimii doi ani, adică mai mult decât dublu, iar sindicatul a sesizat DNA, care a transmis mai departe plângerea la ANI, pentru verificări.

Emil Gyorgy a reclamat, în acest context, angajarea în conducerea aeroportului, începând din 2012, a peste zece persoane doar pentru că erau membri PNL sau din anturajul lui Ciprian Dobre – preşedintele PNL Mureş şi al Consiliului Judeţean Mureş, instituţie în subordinea căreia se află aeroportul.

El a precizat că între acestea se află directorul economic Luminiţa Gherendi, membru PNL, care ar fi ajuns pe post în urma unui concurs trucat. Potrivit liderului de sindicat, la concurs, Gherendi ar fi avut conexiune la internet şi s-ar fi inspirat în permanenţă de acolo, iar în prezent în cazul acesteia există şi o situaţie de incompatibilitate, conform regulamentului aeroportului, între calitatea de director economic şi cea de membru – vicepreşedinte interimar în Consiliul de Administraţie.

În replică, reprezentanţii conducerii aeroportului au transmis un răspuns semnat de preşedintele Consiliului de Administraţie, Vladimir Vasilescu, în care afirmă, cu privire la situaţia plăţii sporurilor câştigate în instanţă pentru personalul tehnic nenavigant, că "această problemă va fi soluţionată în cadrul procedurii judiciare".

Conducerea aeroportului susţine că nu i-au fost aduse la cunoştinţă probleme de natura celor semnalate de sindicat, adică o stare de nemulţumire a salariaţilor, generată de "ameninţări şi abuzuri" din partea conducerii unităţii.

În ce priveşte veniturile directorului operaţional al aeroportului, Toni Băceanu, conducerea aeroportului precizează că în anul fiscal 2013 acesta nu a beneficiat de nicio majorare salarială faţă de anul fiscal anterior, iar declaraţiile de avere care se regăsesc pe site-ul instituţiei constituie documente date pe propria răspundere.

Potrivit aceluiaşi răspuns, în cazul Luminiţei Gherendi nu există nicio situaţie de incompatibilitate între funcţia de director economic la aeroport şi calitatea de vicepreședinte interimar în Consiliul de Administrație.

Conducerea aeroportului neagă şi reclamaţiile legate de concursurile aranjate.

"Concursurile de angajare sunt organizate în baza unei proceduri legal aprobate. Până în prezent, la niciunul dintre concursurile organizate, în urma verificărilor noastre nu s-au constatat aspecte de natura celor sesizate. Statutul de observator (al reprezentantului sindicatului – n.r.), prin natura sa, nu presupune intervenția în desfășurarea concursului. Nu avem cunoștință despre apartenența politică a angajaților noștri, în Statul de funcții al regiei neregăsindu-se funcții pentru care legiuitorul interzice dreptul de asociere politică. În aceeași măsură relațiile de rudenie sau interpersonale nu constituie criterii de ocupare a funcțiilor la R.A. Aeroport Transilvania Târgu Mureș", se mai arată în docmentul semnat de Vasilescu.

Contactat de corespondentul Mediafax în legătură cu acuzaţiile care îl vizează, preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, a refuzat să comenteze.

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă