23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStudiu: 53% dintre tineri ar vrea să lucreze ca șoferi sau mecanici

Studiu: 53% dintre tineri ar vrea să lucreze ca șoferi sau mecanici

53% dintre tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani și-ar dori mai degrabă să aibă o meserie din zona ”gulerelor albastre”, pentru că ”se descurcă oriunde și în orice condiții”, spre deosebire de părinții lor, care și-ar vedea copiii profesori, doctori sau avocați, arată o cercetare realizată de compania D&D Research.

Astfel, părinții își doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor (65% din românii intervievați), pentru că sunt respectate sau aduc un câștig financiar mai mare.

Tinerii, în schimb, preferă meseriile din categoria „gulerelor albastre” (în procent de 53%), în primul rând pentru că le place meseria respectivă și apoi pentru că meseriile aduc bani într-un orizont de timp mai scurt.

Totuși, 49,3% dintre românii intervievați consideră că meseriile sunt utile, însă cei care le practică nu se bucură de respect. În schimb, profesiile respectate sunt cele de medic, profesor și avocat/jurist.

În ciuda acestei opinii, 57% din cei care au o meserie susțin că, dacă ar avea șansa să o ia de la capăt, ar lucra tot ca ”gulere albastre”: șoferul și mecanicul sunt cele mai frecvente alegeri.

70% dintre români merg la muncă pentru remunerație, iar o meserie de viitor pentru ei reprezintă o meserie care le aduce bani în prezent.

Cercetarea, realizată în cadrul proiectului ”Meserii pentru viitor” de compania Heineken, a fost efectuată pe 1.150 de persoane, un eșantion probabilistic, multistadial pe cote – vârstă (18-55), gen, educație și regiune statistică. S-au făcut interviuri față în față, pe baza unui chestionar cu 36 de întrebări. Culegerea datelor a avut loc între 19 și 25 iunie 2014.

Cele mai citite

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă