16.4 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăToți marinarii români de pe nava ARESTATĂ în Tunisia au fost repatriați

Toți marinarii români de pe nava ARESTATĂ în Tunisia au fost repatriați

Ultimii doi marinari români de pe nava Asirat au fost repatriați în cursul zilei de joi, 19 noiembrie, a anunțat Ministerul de Externe.

Cei doi navigatori solicitaseră sprijin în vederea repatrierii, după ce nava pe care lucrau a fost arestată, la data de 1 august 2015, într-un port din Tunisia.

Nava este arestată “ca urmare a unui litigiu comercial care viza exclusiv nava”, precizează MAE. 

Ambasadele României la Tunis şi Tripoli (cea din urmă fiind relocată la Tunis), au păstrat permanent contactul cu navigatorii români aflaţi pe navă, au colaborat cu agenţia de crewing din România care a intermediat angajarea acestora şi au întreprins demersuri pe lângă autorităţile tunisiene. Reprezentanţii misiunilor diplomatice române s-au deplasat de două ori la bordul navei și s-au asigurat că marinarii români au deplină libertate de mişcare şi au beneficiat de hrană, apă, combustibil, medicamente, precum şi de acces la servicii medicale. 

De la începutul conflictului până în prezent, au fost repatriaţi, în mai multe etape, cei 20 de  navigatori români aflaţi la bordul navei la data arestării acesteia.

MAE recomandă cetățenilor români care doresc să lucreze pe nave ale unor proprietari sau armatori străini să se informeze în prealabil asupra situaţiei în care se află navele, asupra litigiilor comerciale în care acestea sunt implicate şi să se angajeze prin intermediul unor agenţii de crewing acreditate de Autoritatea Navală Română.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum alegi un Volvo XC 60 de vânzare, în leasing, de la o agenție cu experiență

Experiența de cumpărare a unei noi mașini poate fi foarte interesantă, deoarece oferte sunt pretutindeni. Piața de profil este suprasaturată de oferte și...

Ciolacu și Grindeanu se întâlnesc cu președintele DP World, investitor din Dubai

Șeful Guvernului României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se întâlnesc, în ziua de 15 mai 2024, cu Sultan Ahmed bin Sulayem, președinte...

Alianța Dreapta Unită – hoțul de voturi liberale

Oricât ar încerca să pară altceva, USR e un partid toxic pentru România. Fără ideologie și fără doctrină, e o mișcare care se poziționează...
Ultima oră
Pe aceeași temă