13.7 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăUnde îți găsești de lucru în străinătate și cât poți câștiga

Unde îți găsești de lucru în străinătate și cât poți câștiga

Dacă vrei să muncești într-o țară din Europa, înscrie-te pe EURES! Eviți astfel surprizele neplăcute deoarece locurile de muncă sunt verificate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și sunt girate de Comisia Europeană.

Costel Grosu este unul dintre românii care și-au găsit de muncă, în urmă cu câțiva ani, prin EURES. Lucra ca mecanic la o firmă din Galați și abia îi ajungeau banii de la o lună la alta. A aflat din întâmplare despre EURES, s-a înscris și a trimis o solicitare de angajare. Peste o lună a fost contactat de un consilier EURES din Italia pentru un angajator care avea un hotel în Rimini. Însă, nu doar românii își caută un loc de muncă peste hotare. În ultima vreme, din cauza crizei, tot mai mulți spanioli, în special tinerii, au plecat să lucreze în străinătate, fenomen considerat anormal pentru această țară.

În prezent, prin intermediul acestei rețele, sunt disponibile 522 de locuri de muncă în spațiul comunitar, conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), care gestionează informațiile privind EURES. Cele mai multe sunt în Marea Britanie (253 de posturi), Ungaria (125 de locuri de muncă) și Germania (80 de posturi). De exemplu, în Regatul Unit se caută ingineri de sistem, sudori și asistente medicale, în timp ce Ungaria are nevoie de tapițeri, operatori prelucrarea cărnii și șoferi de camion. Dacă vrei să lucrezi în Germania te poți angaja pe post de bucătar, director de restaurant, recepționer, asistentă medicală, îngrijitor persoane vârstnice sau inginer software pentru automobile. Însă, fiecare angajator își dorește ca persoana pe care o angajează să vorbească limba țării respective, eventual și alte limbi străine și, de regulă, să aibă experiență de muncă în străinătate.

Din datele statistice înregistrate la ANOFM, angajatorii caută, în special, meseriile din domeniul medical (doctori și asistenți medicali) şi din domeniul tehnic (ingineri, personal cu calificări tehnice). În ceea ce-i privește pe cei care se află în căutarea unui loc de muncă, aceștia caută să lucreze în agricultură și în domeniul hotelier-gastronomie (bucătar, recepționer, ospătar etc).

Astfel, cele mai multe oferte de muncă, prin ANOFM, au provenit din Spania, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Finlanda și Norvegia. În ceea ce priveşte locurile de muncă, gama ocupaţiilor a fost extrem de variată, de la lucrători necalificaţi în agricultură la ocupaţii care necesită un grad de calificare mediu (precum sudori, lăcătuşi, bucătari, recepţioneri, asistente medicale) sau un nivel de educaţie ridicat (cum ar fi ingineri şi medici de diverse specialităţi).

Mădălina Popescu, directorul general al firmei de recrutare Pluri Consultants România, avertizează: „cei mai mulți români au contracte temporare de muncă. În plus, se face diferență de naționalitate la stabilirea salariului, românii primind salarii cu 25-35% mai mici decât localnicii pentru aceeași muncă. Este un subiect asupra căruia se păstrează tăcerea, dar nu pot să nu remarc că șansele ca un român să fie recrutat pe un anumit post în țări dezvoltate din Europa sunt în scădere de la an la an, poate și din cauza recrudescenței valorilor puternic naționaliste, vocalizate sau nu, dar care nu sunt deloc compatibile cu valorile unei Europe unite. Ca o consecință, munca într-o altă țară din Europa aduce venituri mai mari dar și tratamentul de «cetățean de mâna a doua» pe care conaționalii noștri ar trebui să îl ia în calcul atunci când decid să plece din țară”.

Ce este EURES?

Portalul EURES a fost înființat în 1993 și reprezintă o rețea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forței de muncă din statele membre ale Spațiului Economic (țările UE plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein), inclusiv Elveția, și alte organizații partenere, cum ar fi sindicatele și patronatele.

În Europa există peste 700 de consilieri EURES, din care 43 sunt în România. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), membru al EURES, a creat o rețea de consilieri, în prezent la nivelul fiecărei agenții județene ANOFM existând câte un consilier. Aceștia au rolul de a informa, media și consilia atât cetățenii români care își caută de lucru în Spațiul Economic European (SEE), cât și companiile de la noi care doresc să recruteze personal din SEE. De altfel, o serie de informații privind condițiile de viață și de muncă din cele 31 de țări sunt disponibile pe site.

Portalul EURES cuprinde o bază de date cu posturile vacante din statele menționate anterior, la care pot trimite solicitări via internet toți cei care sunt înregistrați și care au completat un CV în format electronic.

Programul a început cu un buget anual de 7,5 milioane de euro și cu o bază de date ce cuprindea circa 600.000 de locuri de muncă disponibile. În prezent, pe site sunt postate mai mult de 2,2 milioane de posturi vacante, oferite de circa 1.400 de angajatori. De asemenea, pe site și-au postat CV-urile peste 51.000 de solicitanți de locuri de muncă.

Cum te întâlnești cu angajatorul în spațiul virtual

Reprezentanții ANOFM arată cum trebuie să procedezi pentru a-ți găsi de lucru prin EURES. Accesezi site-ul și apoi ”intri” pe butonul “Solicitanţi de loc de muncă”. Te înregistrezi și îți postezi CV-ul. Selectezi ţara unde îți dorești să muncești, apoi ”dai click” pe rândul activităţii (ofertei) care te interesează, prezentată în tabelul din partea dreaptă. Informaţia va fi detaliată în tabelul care se va deschide în partea de jos a ecranului. În cazul în care ai găsit o ofertă ce li se potriveşte şi pentru care întrunești cerinţele menţionate, trebuie să citești cu atenţie informațiile din secţiunea „Mod aplicare”. Fiecare post vacant este însoţit de informaţii despre modul în care trebuie prezentată candidatura, adresa de e-mail a angajatorului şi despre persoana de contact. Dacă dorești să aplici pentru acel loc de muncă, trebuie să urmezi întocmai instrucţiunile din această secţiune, acestea fiind diferite de la un loc de muncă la altul, în funcţie de solicitările angajatorului.

Numărul de telefon, afişat în tabel, te va conduce la consilierul EURES al agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă care a afişat oferta. Vei fi îndrumat să contactezi AJOFM din judeţul de reşedinţă pentru a te înregistra în baza de date a agenţiei, ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în străinătate şi pentru a beneficia şi de servicii de informare şi consiliere.

Baza de date EURES în care se face căutarea de locuri de muncă este actualizată zilnic de serviciile europene de ocupare a forţei de muncă, iar anunţurile de post vacant rămân pe site doar atât timp cât sunt de actualitate.

De ce acte ai nevoie

Documentele pe care trebuie să le prezinți consilierului EURES pentru înregistrare sunt:

-Copie BI/CI sau paşaport;

-Adeverinţa de la medicul de familie care atestă starea de sănătate;

-CV în limba română şi într-o limbă de circulaţie europeană;

-Cazier judiciar în original, valabil.

Datele de contact ale tuturor consilierilor EURES din ţară pot fi vizualizate pe site.

Ce salariu poți încasa

Cauți un loc de muncă în agricultură? Conform informațiilor furnizate de ANOFM, poți câștiga 39,48 de euro brut/zi în Spania și 0,6 euro net/kg de mazăre culeasă în Danemarca. Și tot în această țară nordică poți încasa 1.000 de euro net/lună dacă lucrezi într-o fermă pentru creșterea nurcilor. Dacă te-ai orientat spre hotelărie-restaurante, în Germania salariile oferite variază între 1.900 de euro și 2.350 de euro brut/lună. În aceeași țară, ca educatoare poți încasa între 1.600 de euro și 2.300 de euro lunar, ca îngrijitor persoane vârstnice 1.000 de euro net/lună și ca sudor 9 euro/oră. Angajatorii din Marea Britanie oferă asistentelor medicale între 21.000 și 27.000 de lire sterline brut, pe an.

Ce diferențe sunt între salariul brut și cel net

”Este bine de știut că există diferențe foarte mari în privința sistemelor de remunerare și a costurilor cu forța de muncă între țările comunității europene, totuși există și multe puncte comune care nu se regăsesc în România”, spune Mădălina Popescu. Conform acesteia, prima mare diferență constă în faptul că în România impozitul pe salariu este reținut la sursă, iar în Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, tarile nordice, etc, acesta este plătit direct de angajați (în majoritatea cazurilor aceștia completează o singură declarație de impunere anuală, asemănătoare celei pe care o completează și românii pentru veniturile suplimentare). ”Această diferență de practică de plată a salariilor duce la o foarte mare confuzie a românilor între salariul net și brut. Este adevărat că salariile în România sunt mai mici decât în celelalte țări europene, cu excepția Albaniei, Bulgariei, Republicii Moldova și Ucrainei, dar această percepție este exagerată atunci când compari salariul net din România cu cel brut din alte țări. Dacă vorbim despre posturi de nivel mai ridicat diferența se estompează treptat, în așa fel incât pentru posturi de management să fie destul de mică, ceea ce în mod normal nu ar justifica efortul de a se reloca în altă țară”, arată Mădălina Popescu.

O altă diferență constă în posibilitățile de deducere a anumitor cheltuieli. Angajații din majoritatea țărilor europene au mult mai multe deductibilități față de angajații români. Asta duce la o maximizare a venitului net care în România lipsește. Reprezentanta Pluri Consultants explică faptul că, în unele țări în care un angajat economisește bani în acțiunile companiilor cu capital majoritar al acelei țări, economiile respective sunt scutite de impozit.

Pe de altă parte, este vorba despre beneficiile pe care un angajat le are ca urmare a plății impozitelor și asigurărilor sociale și de sănătate (în țara noastră angajații beneficiază de servicii sociale și de sănătate cu mult sub nivelul celor din alte țări europene, deși nivelul de taxare este destul de ridicat).

Mădălina Popescu vorbește și despre taxarea muncii: în România avem o cotă unică de impozitare, iar în majoritatea celorlalte țări europene impozitarea se face diferențiat, ajungându-se la niveluri foarte mari pentru veniturile salariale mari, chiar peste 70%.

Locuri de muncă în Israel

Recent, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, și ministrul israelian pentru Afaceri Interne, Gideon Sa’ar, au semnat un protocol privind recrutarea lucrătorilor români pentru lucrări temporare în domeniul construcțiilor în Israel. Documentul conține prevederi referitoare la drepturile și obligațiile lucrătorilor români care urmează să lucreze în Israel în domeniul construcțiilor, în conformitate cu legislațiile română și israeliană.

Prevederile vizează selecția lucrătorilor prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, obligațiile celor două părți, drepturile lucrătorilor români, întoarcerea lucrătorilor români în România, procedurile pentru obținerea vizelor pentru lucrătorii români, evitarea dublei impuneri sau modalitățile de comunicare între autoritățile competente.

Cât poți câștiga în Țara Sfântă? Mădălina Popescu susține că în Israel salariile sunt inferioare celor din țările europene dezvoltate și se face diferența de naționalitate la acordarea salariilor între nativi și emigranți. De exemplu, în Israel salariul minim este de 1.100 de euro pentru nativi și de 700 de euro pentru emigranți, iar salariul mediu este de aproximativ 2.400 de euro pentru nativi și de 1.500 de euro pentru emigranți.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă