10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăZeci de amenzi pentru firmele unde au fost găsiți străini muncind la...

Zeci de amenzi pentru firmele unde au fost găsiți străini muncind la negru

Zeci de amenzi au dat polițiștii  Direcției pentru Imigrări (DIMB) în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă București în primele trei luni ale acestui an. în urma controalelor la firmele unde muncesc cetățeni străini. 

Inspectoratul General pentru Imigrări a efectuat, în primul trimestru al acestui an, 71 de acțiuni pe linia prevenirii și combaterii muncii ilegale a străinilor în municipiul București.

Au fost verificate 73 de societăți comerciale unde își desfășurau activitatea cetățeni străini. În urma controalelor au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale în valoare de 105.200 lei.

”Cu această ocazie, au fost depistați cinci cetățeni străini care desfășurau activități lucrative fără drept de muncă pe teritoriul României și 84 de persoane care nu au respectat obligațiile legale privind angajarea/detașarea în muncă. Cetățenii străini în cauză au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare totală de 95.100 lei”, transmite Inspectoratul General pentru Imigrări.

Străinii vor să lucreze în România

În primele trei luni ale anului polițiștii de Imigrări bucureșteni au primit 180 de cereri pentru emiterea avizelor de muncă, dintre care 123 au fost soluționate cu propunere de emitere a avizelor de muncă, 17 au fost respinse, 40 restituite la solicitarea angajatorului,  82 se află în curs de soluționare.

Funcțiile pentru care au fost emise avizele de muncă sunt cu preponderență în domeniile comunicațiilor și tehnologiei informației, al serviciilor administrative și suport, tehnic, precum și pentru personalul casnic.

În domeniul prelungirii dreptului de ședere în scop de muncă au fost primite 603 cereri, fiind soluționate pozitiv 530. Din punct de vedere al cetățeniei solicitantului, pe primele trei locuri se află lucrătorii din China, Turcia și Filipine. Pentru cetățenii străini care nu mai îndeplineau condițiile de prelungire a dreptului de ședere sau a fost revocat acest drept, polițiștii au emis decizii de returnare prin care au fost obligați să părăsească România.

Raportat la trimestrul I al anului 2015, în perioada de referință se observă o creștere cu 6,13 la sută a numărului de cereri de prelungire a dreptului de ședere în scopul angajării în muncă sau detașării.

De remarcat, față de primul trimestru al anului trecut, ca urmare a activităților de prevenire întreprinse de polițiștii I.G.I., a crescut cu 11,36 la sută numărul de informări primite de la angajatori privind încetarea raporturilor de muncă.

Acţiunile desfăşurate de către poliţişti urmăresc asigurarea ordinii şi siguranţei cetăţeanului prin exercitarea unui control permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor și combaterea muncii ilegale.

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă