12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecial7 semne de alarmă, pentru a depista la timp cancerul de piele

7 semne de alarmă, pentru a depista la timp cancerul de piele

Cancerul de piele se manifestă la vedere dar deseori este ignorat, românii ajungând în cabinetul medicului dermatolog în faze avansate. Carcinomul, cel mai frecvent tip de cancer de piele este cauzat în peste 90% dintre cazuri de expunerea la soare și, depistat la timp, poate fi tratat. Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii atenționează cu privire la riscurile la care ne expunem atunci când ignorăm sănătatea pielii și vizitele regulate la dermatolog.

Conform studiului dezvoltat de Fundația Dr. Leventer și Millward Brown pe un eșantion reprezentativ la nivel național, doar 20% dintre români merg la dermatolog regulat (o dată pe an). Același studiu arată totuși că peste 80% dintre români știu că vizitele la dermatolog, alături de utilizarea fotoprotecției, sunt printre cele mai importante metode de prevenție împotriva cancerului.

„Trebuie să facem o punte peste această prăpastie între ceea ce știm că trebuie să facem și ceea ce facem în realitate. Arsurile repetate, chiar dacă au fost în copilărie, cresc riscul de a dezvolta cancer de piele de tip carcinom pe durata vieții iar monitorizarea sănătății pielii este extrem de importantă. Atenționăm românii să pună în aplicare metodele de prevenție, să fie atenți la pielea lor și să meargă regulat la dermatolog pentru a-și păstra sănătatea”, a declarat Mihaela Leventer, Președintele Fundației Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii.

Sub aparență benignă, o bubă care vine și nu trece de la sine poate să aducă probleme serioase. Fundația Dr. Leventer pentru Sănătatea Pielii împreună cu Societatea Română de Dermatolgie şi alţi parteneri lansează ghidul "Citește Pielea", care prezintă informații utile pentru detecția timpurie a cancerului de piele.

7 semne de alarmă în detecția carcinomului – cel mai frecvent cancer de piele

Este o leziune persistentă?

Este o leziune care crește silențios – fără durere, fără mâncărime?

Se ulcerează? Se rănește ușor? Sângerează?

Se află pe o zonă expusă la soare, la lumină?

Arată ca un coș, un noduleț, o ulcerație sau

Este o pată negricioasă, care seamănă cu o aluniță, dar a crescut în câteva luni?

Persoana a petrecut mult timp în aer liber?

Dacă unul sau mai multe semne sunt pozitive, consultul este vital, la fel și urmărirea evoluției, care se face non-traumatic, cu ajutorul dermatoscopiei computerizate.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă