11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialEfectele negative ale încălzirii globale asupra corpului uman

Efectele negative ale încălzirii globale asupra corpului uman

În contextul în care încălzirea globală va dura sute de ani, este de așteptat ca acest fenomen să devină la fel de periculos precum cele mai grave molime și boli pe care le-a cunoscut omenirea.

Luna iulie a anului 2015 a fost cea mai fierbinte din  istoria Terrei, iar primele şase luni ale anului au fost cele mai calde înregistrate la suprafaţa Terrei de la debutul măsurătorilor meteorologice, în 1880, a anunţat National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Din păcate, contextul politic internațional ne arată că aceste recorduri vor fi curând doborâte.

Încălzirea globală accelerată și continuă a Pământului nu pare să preocupe politicienii decât la nivel declarativ, mai ales că sursele fenomenului au fost descoperite, dar nu și combătute: industrializarea, poluarea și, implicit, eliberarea unei cantități tot mai mari de dioxid de carbon în atmosferă. Deși, există rapoarte ale Națiunilor Unite care avertizează asupra pericolului schimbărilor climatice, abia la reuniunea de la Paris de la finalul anului se așteaptă o decizie majoră în această privință. Cele 195 de țări participante la conferință ar trebui să se angajeze să limiteze la maximum 2 grade Celsius creșterea temperaturii pe glob generată de emisiile de gaze cu efect de seră.

Accidente vasculare în valuri

Până atunci, încălzirea globală rămâne un dușman ascuns care, asemenea unui virus, acționează asupra omului. Publicația Scientific American a scris în acest sens un articol intitulat “Cum este afectat corpul uman de căldură”.

“Schimbările climatice vor aduce veri mai toride în numeroase locuri de pe planetă,  unele care până acum nu erau afectate de încălzirea globală și care, paradoxal, nu se află nici în zone industrializate. Trebuind să facă față unor valuri de căldură tot mai numeroase și de o intensitate extremă, în SUA, dar și într-o mare parte a planetei riscul apariției unor probleme de sănătate la scară largă este în creștere. Epuizarea este o reacție relativ comună a corpului la temperaturi foarte ridicate și determină simptome precum amețeli, dureri de cap și leșin. Acestea pot fi tratate prin repaus, intrarea într-un mediu rece și hidratare. Din păcate, încălzirea aerului va determina o creștere a accidentelor vasculare cerebrale, iar acest aspect va necesita o atenție medicală sporită. La o temperatură a corpului de 38 de grade omul se poate confrunta cu stări de confuzie și uneori inconștiență.”

Întrebarea care se pune este: ce impact are asupra corpului uman expunerea la o temperatură ridicată? Jurnaliștii de la Scientific American arată că „sistemele imunitare care permit corpului să se adapteze la disconfortul termic vor fi copleșite. Atunci când o persoană este expusă la căldură pentru un timp foarte lung, abilitatea de a transpira se reduce. Iar o dată ce o persoană se oprește din transpirat, poate trece de la epuizare la accident vascular cerebral”.

O altă problemă, spun specialiștii, o reprezintă faptul că, deși expunerea îndelungată la căldură debutează cu transpirație abundentă, după o perioadă acest proces se oprește. În cele din urmă, căldura începe să afecteze creierul, oamenii devin confuzi și își pot pierde cunoștința. Cercetătorii explică fenomenul făcând analogie cu motorul unei mașini care se supraîncălzește. „Dacă este oprit, acesta se va răci și veți putea să vă continuați drumul. Dar dacă veți continua să conduceți mașina, toate celelalte sisteme se vor supraîncălzi și în final mașina se va opri.”

Cercetătorii admit că nu există multe studii legate de modul în care putem trata pe scară largă această nouă amenințare a încălzirii globale. Există semne care ne indică faptul că organismul este afectat de expunerea îndelungată la căldură: „Erupțiile cutanate și crampele musculare sunt semne timpurii că organismul este copleșit de temperatura ridicată de afară. Oamenii ar trebui să fie conștienți de faptul că atunci când pielea lor devine roșie și uscată, căldura îi afectează”.

Unde se vede mâna omului

Încălzirea climei de pe Terra continuă. Astfel, luna iulie a acestui an a stabilit un nou record de căldură, iar „temperatura globală s-a situat la cel mai înalt nivel în toate lunile acestui an pentru perioada 1880-2015“, a precizat NOAA. Astfel, temperatura medie combinată la suprafaţa uscatului şi a oceanelor de pe Terra s-a situat în iulie 2015 cu 0,81°C peste media secolului al XX-lea (15,8°C) şi a depăşit cu 0,08 grade Celsius precedentul record de temperatură medie lunară, stabilit în iulie 1998. Iulie, care este în mod normal cea mai fierbinte lună dintr-un an la nivel planetar, a fost în acest an, cu o temperatură globală de 16,61°C, cea mai fierbinte dintre toate cele 1.627 de luni care au fost monitorizate de meteorologi începând din ianuarie 1880. Temperatura globală înregistrată în lunile iulie creşte cu 0,65 grade Celsius, în medie, în fiecare secol, precizează specialiştii de la NOAA, citați de Mediafax.

Oamenii de ştiinţă spun că încălzirea globală şi impactul fenomenului El Nino reprezintă principalele cauze care se află în spatele acestor recorduri de temperatură. Concentraţiile tot mai mari de dioxid de carbon din atmosferă sunt un factor-cheie pentru creşterea temperaturilor. Un alt factor important este El Nino. Acest fenomen natural, care ia naştere în apele calde din Oceanul Pacific la câţiva ani, contribuie, la rândul său, la creşterea temperaturilor globale. 

Reacție târzie

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, și-a lansat oficial, în această lună, planul foarte așteptat contra „marii amenințări“ reprezentate de schimbările climatice. Specialiștii au salutat acest demers, dar susțin că președintele a decis să îl pună în practică abia acum, în cea de doua parte a celui de-al doilea mandat al său, când nu mai simte nici o presiune electorală. Planul reunește o serie de reguli și reglementări, impunând pentru prima dată centralelor electrice să-și reducă cu 32% până în 2030 emisiile de carbon față de nivelurile din 2005. Dezbaterea este aprinsă în SUA, unde 37% din energia electrică este încă produsă de centralele pe cărbune. O sursă de energie problematică din punct de vedere al mediului. Barack Obama a descris restricțiile impuse centralelor electrice ca fiind „etapa cea mai importantă luată de America în lupta“ contra schimbărilor climatice. El a respins criticile că planul său ar crește facturile la energie pentru americani, îi va lovi pe cei săraci și va costa locuri de muncă.

„Conform estimărilor, temperatura medie globală va crește, până la sfârșitul secolului, cu 1,8-4°C. Schimbarea climatică va crește vulnerabilitatea oamenilor față de viruși necunoscuți lor până acum.“ Roxana Bojariu,  specialist schimbări climatice

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă