16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 1,3 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi. Care...

Peste 1,3 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi. Care sunt factorii de risc

Peste 1,3 milioane de români suferă de boală cronică de rinichi, ce are ca factori de risc obezitatea, colesterolul crescut, hipertensiunea, diabetul, hiperglicemia şi alte tulburări metabolice, spune preşedintele Asociaţiei pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale, Cristian Serafinceanu, citat de Mediafax.

"Boala cronică de rinichi este mult subdiagnosticată. 7,7% (1.346.810) din populaţia României are boală cronică de rinichi. 15,9% din populaţia cu vârste între 60 şi 79 de ani are boală cronică de rinichi. Factorii de risc sunt displipidemia, obezitatea, hipertensiunea, diabetul, hiperglicemia, dar şi alte tulburări metabolice. Diabetul şi hiperglicemia cauzează între 60 şi 70% din bolile cronice de rinichi. Aproximativ 80% din populaţia adultă are o formă de displipidemie", a explicat Serafinceanu, cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului.

Potrivit medicului, boala cronică de rinichi poate să evolueze asimptomatic până în stadiul final, când necesită dializă, fiind necesară crearea unui program de screening astfel încât boala să fie depistată într-un stadiu iniţial.

Boala cronică de rinichi este diagnosticată în urma unui screening prin care se estimează rata de filtrare glomerulară (funcţia renală) şi/sau se determină albuminuria (prezenţa proteinelor în urină). Ea poate fi depistată şi în urma glicemiei bazale şi a creatininei plasmatice.

"Poate să aibă patologii asociate. Este o boală cu o mie de feţe. După vârsta de 40 de ani, foarte puţine persoane nu au un factor de risc", a mai spus medicul.

Potrivit specialiştilor, aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet zaharat vor face boală cronică de rinichi în cursul vieţii, drept urmare testarea periodică a funcţiilor renale reprezintă un pas esenţial în vederea diagnosticării precoce a afecţiunii, care, de multe ori, nu are simptome, dar poate evolua rapid.

Persoanele cu diabet zaharat ar trebui să efectueze screening-ul cel puţin o dată de pe an. În cazul celor care suferă de hipertensiune arterială, testarea funcţiei renale include, de asemenea, estimarea ratei de filtrare glomerulară prin intermediul ureei şi creatininei, iar screening-ul ar trebui realizat, de asemenea, periodic.

În anumite cazuri, boala cronică de rinichi poate fi prevenită prin respectarea unor reguli de stil de viaţă sănătos.

Astfel, potrivit specialiştilor, sunt de urmat "opt reguli de aur": "Eliminaţi sedentarismul", "Adoptaţi un stil de viaţă activ", "Păstraţi-vă nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale", "Consumaţi o cantitate suficientă de apă", "Păstraţi-vă valorile tensiunii arteriale de 12/8", "Adoptaţi o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate", "Menţineţi-vă o greutate corporală normală", "Nu fumaţi" şi "Reduceţi pe cât posibil consumul de sare".

Ziua Mondială a Rinichiului a fost marcată joi pentru al 10-lea an la rând.

"În condiţiile în care 10% din populaţia globală suferă de o afecţiune] renală, avem un drum lung de parcurs pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la pericolele reprezentate de acestea. Activităţile de Ziua Mondială a Rinichiului au ca scop atragerea atenției asupra importanţei sănătăţii rinichilor şi reducerea frecvenţei şi impactului afecţiunilor rinichilor şi ale bolilor asociate în rândul populaţiei. Boala cronică de rinichi poate fi detectată prin teste simple: examen de urină, pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină şi test de sânge, pentru măsurarea nivelului de creatinină serică", a declarat Adrian Covic, preşedintele Societăţii Române de Nefrologie.

Boala cronică de rinichi, al cărei impact este de aşteptat să crească cu 17% în următorul deceniu, este recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept o problemă de sănătate publică

Potrivit statisticilor, 1 din 10 oameni suferă de o afecţiune a rinichilor şi anual milioane de oameni mor ca urmare a complicaţiilor cauzate de boli de rinichi. Diagnosticată la timp, boala cronică de rinichi poate fi tratată, reducându-se astfel riscul complicaţiilor şi numărul deceselor cauzate de acestea.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

NATO a exersat trimiterea rapidă a trupelor în România

Conducerea NATO a verificat capacitatea de a-și trimite rapid trupele în România, prin Slovenia și Ungaria, în cadrul unui exercițiu care s-a numit Eagle...
Ultima oră
Pe aceeași temă