10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Cum afectează boala Alzheimer creierul

VIDEO. Cum afectează boala Alzheimer creierul

Boala Alzheimer este o formă de demență care afectează tot mai multe persoane cu vârsta de peste 65 de ani și pentru care nu s-a găsit încă un tratament, fiind astfel fatală. Această boală acționează treptat și spulberă orice informație înregistrată de creier. Science Alert prezintă un filmuleț care arată exact ce se întâmplă cu creierul persoanelor care suferă de Alzheimer.

Așa cum se vede și în filmuleț, Alzheimerul începe să apară atunci când o anumită proteină este secretată în exces. Proteina provoacă așa-zise ”plăci” și ”noduri” care afectează celulele nervoase și blochează comunicarea la nivelul creierului. Plăcile se formează în jurul neuronilor și încep în regiunea creierului unde sunt formate amintirile, iar pe parcursul anilor aceasta afectează capacitatea pacientului de a crea noi amintiri. 

După ce a distrus tot ceea ce înseamnă amintiri, Alzheimerul se extinde la regiunea în care se prelucrează limbajul, ceea ce face din ce în ce mai dificilă posibilitatea de comunicare a pacienților. 

Mai departe, este atacată o parte a creierului care reglează emoțiile, ceea ce îi face pe oameni să își piardă sentimentele și să acționeze irațional.

Fragmentele de proteine trec apoi în partea de percepție a creierului, provocând astfel confuzii și halucinații. Astfel, bolnavii își pierd capacitatea de orientare, mirosul și se diminează perceperea sunetelor.

După aceea, boala atacă partea creierului care conține cele mai vechi amintiri. Astfel, pacienții uită cine sunt apropiații, uită absolut toate informațiile despre trecutul lor. 

În etapa finală a bolii, plăcile și nodurile distrug o parte a creierului care controlează respirația și inima, decesul fiind imposibil de împiedicat. 

În medie, acest proces poate dura între opt și zece ani, dar poate fi și mai rapid. Perioada diferă de la pacient la pacient. 
 
Cercetătorii au făcut progrese în ceea ce privește depistarea bolii și identificarea posibilelor tratamente, dar încă nu există o soluție pentru vindecarea Alzheimer, ci doar tratamente care ameliorează efectele lui .

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă