9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialVlad Voiculescu: plata gărzilor a fost rezolvată și va fi livrată de...

Vlad Voiculescu: plata gărzilor a fost rezolvată și va fi livrată de la 1 octombrie

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat după şedinşa guvern că plata gărzilor a fost rezolvată și va fi livrată de la 1 octombrie.

”De la 1 octombrie, plata gărzilor va fi făcută la un alt nivel. Un rezident de anul 3, dintr-o unitate clinică, cu un spor de 50%, va avea o plată netă de 257 de lei, în cursul săptămânii, iar în cursul weekendului, vorbim despre 547 de lei, la un spor de 100%, și 411 la un nivel minim al sporului. E o crește de la 42%, până la peste 90%, inclusiv la medici.

El a dat şi exemplul unui medic primar, cu o vechime de peste 20 de ani. ”Un medic primar cu o vechime de peste 20 de ani, într-o unitate clinică, cu un spor de week-end şi calculăm cu un spor de 100%, atunci vorbim de 1.200 de lei în mână pentru o gardă în week-end. Iar pentru o gardă în timpul săptămânii, cu un spor de 75%, adică la un nivel superior, pentru timpul săptămânii, vorbim de 800 de lei bani în mână”, a mai spus Voiculescu.

Vlad Voiculescu a precizat că sporurile acordate medicilor, estimate la 1 milion de lei lunar la nivel naţional, vor fi suportate din bugetele spitalele, care vor fi decontate de Casa de Asigurări. "Am promis că vom aduce plata gărzilor la nivelul normal. Facem asta astăzi. De la 1 octombrie, plata gărzilor va fi făcută la un alt nivel. Ne apropiem de un nivel rezonabil pentru plata gărzilor", a spus Voiculescu, într-o conferință de presă.

Guvernul a aprobat, astăzi, o nouă ordonanță de urgenţă care urmărește clarificarea unor aspecte apărute în aplicarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru aplicarea unitară a dispozițiilor legale.

Adoptarea în regim de urgență a documentului este motivată practic de necesitatea eliminării, începând cu august 2016, a disfunctionalităţilor de încadrare a personalului angajat în Sănătate, Educație și în instituții și autorități publice. Ordonanța a avut ca scop primar continuarea procesului de corecție a inechităților din sistemul de salarizare bugetar, venind în continuarea Ordonanței 20, cu clarificări ale legislației mai vechi care a introdus multe distorsiuni.

Ordonanța aduce noutăți pentru alte categorii de bugetari: În continuarea măsurilor de reformă luate în Sănătate, începând din octombrie 2016, se reglementează plata tarifului orara pentru medicii care efectuează gărzi suplimentare în unitățile sanitare publice.

Tot pentru eliminarea unor inechități existente, se prevede acordarea unor sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase pentru personalul care lucrează în secţii şi compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie hematologie oncologică, și arși similar cu cele ale altor categorii de personal.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Parlamentul European consideră exploatarea maternităţii surogat o eurocrimă

Noua directivă împotriva traficului de fiinţe umane şi a protecţiei victimelor acoperă şi căsătoriile forţate şi adopţiile ilegale, potrivit actualitate.org. Parlamentul European: exploatarea maternităţii surogat...
00:03:41

Fără încetare de foc în Gaza unde războiul a ajuns la Ziua 200

Războiul dintre Israel și Hamasul palestinian a intrat marți în cea de-a 200-a zi fără niciun semn de repaus, în ciuda apelurilor urgente pentru...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă