19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecial17 tineri cu dizabilități au fost MODELE la primul festival de modă...

17 tineri cu dizabilități au fost MODELE la primul festival de modă dedicat persoanelor cu handicap

Un număr de 17 modele cu diverse dizabilităţi, dintre care patru băieţi, tineri nevăzători, cu deficienţe locomotorii şi de auz din toată ţara, au participat miercuri seara la primul festival de modă din România destinat acestei categorii de persoane – “În Paşi Rotunzi”, desfăşurat la un mall din Braşov, informează Agerpres.

“Obiectivul acestui eveniment îl reprezintă atât incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, cât şi depăşirea barierelor mentale şi a prejudecăţilor autoimpuse”, a precizat preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, Daniela Tontsch. 

Conform acesteia, prin modă, muzică, dans şi momente artistice pot fi promovate persoanele cu dizabilităţi, iar locul ales pentru desfăşurarea festivalului, mall-ul, face ca aceste persoane să fie în mijlocul societăţii. 

“Într-o zi, în urmă cu câteva luni, m-a sunat o tânără foarte bolnavă, o boală genetică incurabilă, spunându-mi că ar vrea să facă ceva, dar nu ştie cum să înceapă şi are nevoie de ajutor. Am ascultat-o cu atenţie şi i-am spus că se poate îndeplini visul ei. Condiţia este să muncească în acelaşi ritm şi în aceeaşi măsură cu mine. Şi iată că visul ei s-a împlinit, visul Andei Păceşilă, căci despre ea este vorba, preşedintele Asociaţiei ‘Paşi Rotunzi”‘, a afirmat sursa citată. 

Anda Păceşilă este o tânără de 30 de ani extrem de optimistă care, înainte de a prezenta patru ţinute pe podium, a spus că şi-a dorit să facă de mică acest lucru. 

“Este visul meu de când eram mică să ajung pe scenă, să defilez şi m-am gândit să fac ceva şi am făcut acest festival de modă. Nu neapărat să fiu eu pe scenă, ci să ofer câte o bucurie şi celor din jur, mai ales fetelor care sunt în cărucior ca şi mine şi care nu au parte de foarte multe bucurii. Eu sunt foarte fericită că am ajuns aici şi le mulţumesc celor care m-au ajutat să-mi îndeplinesc visul”, a spus Anda. 

Lângă ea, o altă tânără, Alina-Maria, tot în cărucior cu rotile, a afirmat că a aflat de la o prietenă despre festival, hotărându-se să participe. 

“Sunt fericită că particip, nu am emoţii absolut de loc. Este un pas important şi pentru femeile cu dizabilităţi, în scaun rulant, şi nu numai. Frumuseţea interioară nu este apreciată foarte mult şi chiar dacă nu avem trupuri perfecte, nu avem linii perfecte ale corpului, putem să participăm la astfel de evenimente. Eu sunt foarte bucuroasă că am ajuns aici”, a precizat Alina-Maria. 

Prezentările de modă au fost presărate cu momente artistice susţinute atât de persoane cu dizabilităţi, cât şi de cele fără dizabilităţi, “tocmai pentru a sublinia încă o dată că diferenţele există doar în minţile oamenilor, nu şi în realitate”, conform organizatorilor. Aceştia sunt Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, reprezentantul în România al European Disability Forum, în parteneriat cu Asociaţia “Paşi Rotunzi”. 

Joi, de la ora 18.00, în Piaţa Sfatului din Braşov, va avea loc un spectacol inedit, prezentat de persoane cu dizabilităţi. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă