8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecial2000 de zile de aşteptare pentru medicamente noi, în România

2000 de zile de aşteptare pentru medicamente noi, în România

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) consideră că introducerea a 21 de medicamente inovatoare pe lista de medicamente compensate şi gratuite este un demers în beneficiul pacienților români care contribuie la reducerea decalajului dintre România şi alte țări europene în ceea ce priveşte accesul la tratamente de ultimă generație.

“21 de medicamente introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite reprezintă 21 de veşti bune pentru pacienții români. Însă toate aceste veşti bune vor deveni realitate doar în momentul în care autoritățile din Sănătate vor definitiva şi aproba protocoalele terapeutice aferente. Suntem încrezători că în cel mai scurt timp pacienții români se vor putea trata cu aceste medicamente noi, mai ales că unele dintre ele sunt pe lista de aşteptare încă din anul 2008”, a declarat Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.

Citeşte şi: Birocraţia ucide pacienţii! – un nou semnal de alarmă

Conform unui studiu privind impactul industriei producătoare de medicamente inovatoare în România, realizat de PricewaterhouseCoopers pentru ARPIM, în țări precum Danemarca, Marea Britanie, Austria, Norvegia, perioada necesară de introducere a unui medicament pe lista de compensate este sub 200 zile. În România, pacienții au aşteptat peste 2000 de zile pentru a avea acces la 55 de medicamente noi, introduse în 2014 şi 2015, din cele peste 100 de medicamente incluse pe lista de aşteptare.

Guvernul a aprobat miercuri o Hotărâre prin care modifică și completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Citeşte şi: 21 de noi medicamente intră pe listele acordate compensat și gratuit

Noile medicamente introduse în lista celor prescrise compensat sau gratuit sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice (12 molecule), cu mențiunea că 5 dintre acestea sunt medicamente orfane (asigură tratamentul bolilor rare, fără alternativă terapeutică). De asemenea, sunt introduse pe listele medicamentelor compensate și gratuite molecule destinate următoarelor arii terapeutice: scleroza multiplă, spondilita ankilozantă, diabet zaharat, boală pulmonară obstructivă cronică, fibroză pulmonară idiopatică, keratoză actinică, prevenirea bolilor cardiovasculare majore și angina pectorală cronică.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă