Este eficient şi extrem de util, dar cuptorul cu microunde poate fi un adevărat pericol pentru sănătate dacă îl folosim incorect. Pilaful, supa sau mâncarea de legume pot fi reîncălzite, însă sunt mai multe tipuri de alimente pe care specialiştii ne îndeamnă să le încălzim în mod clasic, adică la cuptor şi în nici un caz la microunde.
Prima regulă esenţială este să adăugăm câţiva stropi de apă în caserolă, care va preveni uscarea alimentelor în timpul reîncălzirii. Apoi, caserola trebuie acoperită cu o folie şi setată temperatura cuptorului la 162 de grade Celsius.
1. Pizza
Cea mai importantă recomandare vizează stabilirea unei temperaturi optime pentru încălzire, respectiv 190 de grade. Specialiştii spun că ne putem da seama că feliile de pizza sunt ideale pentru consum atunci când crusta de brânză/parmezan se înmoaie.
2. Pastele
Pastele fără sos pot fi reîncălzite deasupra unui castron cu apă, timp de 30-45 de secunde, în funcţie de tipul de paste. Cele care au deja în compoziţie ulei, unt sau smântână sunt mai dificil de reîncălzit, existând riscul să le încălzim prea mult. De aceea, se recomandă să punem pastele într-o cratiţă, în care să adăugăm un pic de grăsime, fie eventual o bucăţică de unt, şi să le amestecăm pentru a nu se prinde. Pastele cu sos de tomate pot fi reîncălzite tot într-o cratiţă, la foc potrivit. Dacă aveţi impresia că s-au îngroşat prea mult, le puteţi subţia cu un pic de apă şi apoi să le condimentaţi după gust.
3. Friptura
Se recomandă felierea resturilor de friptură şi aşezarea acestora într-o cratiţă cu ulei uşor incins până când carnea prinde o crustă maronie pe margine şi se încălzeşte pe toată porţiunea.
4. Cartofii prăjiţi
Sunt mai dificil de reîncălzit în aşa fel încât să-şi păstreze şi textura, şi gustul, şi prospeţimea. Dar pentru un gust delicios, este utilă reîncălzirea lor într-o cratiţă cu ulei uşor încins, până devin crocanţi şi uşor maronii. Se scot apoi cu paleta şi se scurg pe un şerveţel aşezat pe platou sau direct pe farfurie, iar ulterior se presară sare după gust.
5. Legume
Aceste alimente foarte sănătoase pot fi reîncălzite simplu şi eficient, dar cel mai bine le putem reutiliza feliate sau mărunţite în supe şi salate.
6. Pui Prăjit
Acesta poate fi reîncălzit într-o tigaie, dar nu înainte de a-l acoperi cu o folie de plastic, la o temperatură de 190 de grade, timp de 10 minute. Apoi se îndepărtează folia şi se continuă câteva minute reîncălzirea, până ce carnea se frăgezeşte, iar pielea devine crocantă şi se colorează uşor în maroniu.
HealthyFoodHouse.com atrage atenţia asupra celor mai nocive efectele pe care cuptoarele cu microunde le au asupra mâncării:
– Degradează mâncarea și o „golesc” de nutrienți
– Radiațiile distrug și deformează moleculele din alimente, creând compuși radioactivi periculoși
Un studiu desfășurat în Statele Unite a arătat că persoanele care au consumat legume încălzite sau gătite la microunde au experimentat: scăderea numărului de globule albe, scăderea nivelului hemoglobinei, creșterea numărului de leucocite şi creștere rapidă a nivelului colesterolului.