16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecial87% dintre medici refuză gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate...

87% dintre medici refuză gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile

Cei mai mulți medici din România (87%) care efectuează gărzi au refuzat sau intenționează să refuze încheierea contractelor individuale de muncă (CIM) pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, așa cum au fost solicitate în mod public, reiese dintr-un sondaj comandat de Federația “Solidaritatea Sanitară” și dat publicității marți.

Rezultatele cercetării relevă, de asemenea, că, dintre medicii cărora li s-a propus deja semnarea CIM, circa 73% au refuzat să facă acest lucru, majoritatea chiar și în contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor. Totodată, aproape 10% dintre medici au declarat că li s-a propus încheierea acestor contracte de muncă pentru gărzile suplimentare, iar 6,2% dintre cei chestionați au indicat existența presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea noilor contracte.

Citeşte şi: FOTO. Sindicatele din sănătate, nemulţumite de tergiversarea soluţionării scandalului gărzilor

Aproximativ 87% dintre medicii care efectuează gărzi au refuzat sau intenționează să refuze încheierea CIM pentru gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile, așa cum au fost solicitate în mod public, conform sursei citate de AgerpresRaportul de cercetare cu titlul “Evaluarea protestului medicilor care efectuează gărzi din perspectiva oportunității obținerii drepturilor solicitate” s-a desfășurat pe un eșantion format din 1.000 de medici care efectuează gărzi.

Săptămâna trecută, Federația “Solidaritatea Sanitară” anunța, într-un comunicat de presă, că rezultatul discuțiilor cu Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii este pozitiv în materie de libertăți și cvasi-negativ în materie de drepturi. Reprezentanții Federației susțin că rezultatul discuțiilor prealabile, desfășurate pe fondul protestelor FSS, poate fi considerat doar un bun început: medicilor le este recunoscută libertatea muncii, respectiv dreptul de a încheia sau nu CIM pentru gărzile suplimentare normei de bază.

“Cel mai important câștig până acum îl constituie solidaritatea de care au dat dovadă medicii din România prin susținerea protestelor Federației ‘Solidaritatea Sanitară’, acest moment putând fi în continuare un punct de inflexiune atât în evoluția statutului social al acestei profesii, cât și în mobilizarea acestora pentru apărarea drepturilor ce li se cuvin. Nu am obținut până acum toate drepturile legale ale medicilor care fac gărzi. Ținând însă cont de faptul că am fost doar la momentul unor discuții prealabile, la care au fost invitate și organizații care nu se aflau în proteste (una dintre ele luptând mai curând împotriva acestor drepturi), considerăm că declanșarea unor negocieri dintre Guvern și reprezentanții Federației ‘Solidaritatea Sanitară’ are șanse să rezolve cel puțin o partea semnificativă a acestor solicitări”, se arată în comunicat.

Citeşte şi: De la 1 august, gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii. Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru a evita un blocaj în sistemul sanitar

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat la ieșirea de la discuțiile avute la Ministerul Sănătății pe tema gărzilor medicilor, că până luni (1 augist 2016, n.r.) sindicatele vor avea draftul de modificare a Ordinului 870, cel care reglementează gărzile în România, urmând ca până joi (4 august 2016, n.r.) acestea să facă propuneri suplimentare la ceea ce vor primi, iar până în data de 15 august documentul să fie introdus în dezbatere publică.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

FINS: numărul tinerilor participanți la IUF, interesați de finanțarea studiilor, a crescut anul acesta cu 30%

FINS a înregistrat anul acesta o creștere de 30% în rândul tinerilor interesați de finanțare pentru studiile în străinătate, în cadrul participării la IUF...

Viktor Orban anunță că 2024 va fi anul înlocuirii hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă

În acest an ar putea lua sfârşit o perioadă ingrată a civilizaţiei occidentale, prin înlocuirea lumii construite pe baza hegemoniei liberal-progresiste cu una suveranistă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă