13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAfecțiunile neurologice, prevenite prin sport

Afecțiunile neurologice, prevenite prin sport

Nu demult, a avut loc la Cluj-Napoca congresul “RoNeuro Brain Days“, unde specialiști din România, Germania, SUA, Austria, Belgia, Israel, Italia, Rusia și Republica Moldova au prezentat cele mai noi abordări în ceea ce privește abordarea afecțiunilor neurologice și recuperarea pacienților afectați de acestea.

Conform datelor publicate de PaginaMedicala.ro, în cadrul congresului prof. dr. Dafin Mureșanu a precizat că România se află printre țările cu cel mai mare risc de accidente vascular-cerebrale. „În plus, îmbătrânirea populației aduce cu sine un risc crescut pentru tulburările neurocognitive, ce au drept consecință finală, demența. Pentru toate acestea și multe altele, cercetarea încearcă să vină cu soluții practice“,  a adăugat acesta.

Pentru Europa de Est, factorii de risc sunt reprezentați de hipertensiunea arterială, consumul excesiv de băuturi alcoolice, fumatul, obezitatea, dieta săracă în legume și fructe, aportul crescut de sare în alimentație, hiperglicemia, hipercolesterolemia și sedentarismul. Toți acești factori pot fi preveniți printr-un stil de viață echilibrat și prin sport. 

Datele din studiile experimentale și clinice prezentate aici sugerează că mobilizarea și reabilitarea fizică precoce după AVC sunt utile nu doar în reducerea complicațiilor, ci și în grăbirea recuperării. „În ultimii ani am început să dezvoltăm neuroreabilitarea în România într-un context modern, interdisciplinar în care neurologul, specialistul în medicină fizică și recuperatorie, psihologul, logopedul, kinetoterapeutul, ergoterapeutul și asistentul medical lucrează în echipă și generează rezultatul optim pentru bolnav“, a subliniat prof.  dr. Dafin Mureșanu.Recuperarea funcțiilor senzitivo-senzoriale, a funcțiilor motorii și cognitive continuă în grade variabile timp de săptămâni sau luni după debutul unui AVC, constituind o nouă fereastră terapeutică extrem de promițătoare pentru pacienți.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă