14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialVIDEO. Cum arată sistemul tău imunitar în acțiune

VIDEO. Cum arată sistemul tău imunitar în acțiune

Un clip video publicat pe site-ul ScienceAlert arată cum celulele albe din sânge atacă agenții patogeni din organism asemenea unei hoarde de furnici ce dezmembrează cu precizie chirurgicală o pradă delicioasă.

Sistemul imunitar deține un întreg arsenal de luptă împotriva factorilor ce pot pune sănătatea în pericol. Celulele albe din sânge au, în mod particular, rolul de a proteja organismul în fața agenților patogeni. 

Fiecare strop de sânge al unei persoane sănătoase conține Între 4,500-10,000 de celule albe per microlitru (mcL). Un om are în mod normal 4,5-5,5 litrii de sânge în corp, ceea ce înseamnă că în in corpul unei persoane există peste 25 de miliarde de celule albe, ce acționează împotriva agenților patogeni.

Atunci când un agent patogen intra în corp, stimulează producerea limfocitelor – un tip de celule albe ce formează aproximativ 20-40% din totalul celulelor albe din sânge. Limfocitele produc apoi anticorpi ce se lipesc de agenții patogeni și îi distrug în câteva zile.

Fagocitele reprezintă un alt tip de celule care ne protejează împotriva agenților patogeni. Acestea devorează patogenii și resturile celulelor sănătoase ce rămân în urma unei lupte împotriva patogenilor.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă