16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialALARMĂ: Val de sinucideri în Constanța

ALARMĂ: Val de sinucideri în Constanța

Cel puțin zece persoane și-au luat viața de la începutul anului, dintre care mai multe minore.

Aproape că nu trece săptămâna și buletinul de presă al Poliției Județene Constanța anunță o nouă sinucidere sau tentativă. Cel mai recent caz a avut loc miercuri seară, când o fată de numai 13 ani din localitatea Izvorul Mare a fost găsită în ștreang. Se juca afară împreună cu cei cinci frați, iar la un moment dat a plecat de lângă ei. Unul din frați a găsit-o spânzurată în grajd. Mama fetei a reușit să taie funia și a chemat ambulanța. Copila a fost transportată în stare gravă la Spitalul Județean Constanța. Gestul său vine după ce, cu o zi înainte, un tânăr de 29 de ani a căzut de la etajul patru al unui bloc, într-un gest neinterpretat încă de autorități ca accident sau sinucidere.Tot miercuri, un bărbat s-a suit în mașină, a dat drumul la gazul din butelie și apoi a aprins o brichetă. Nu a murit, dar a ajuns la spital, pentru îngrijiri medicale și pentru un control psihiatric. A refuzat să fie internat la nebuni.

Maria s-a aruncat în canal la 17 ani

La sfârșitul lunii trecute, Maria G., de 17 ani, din Murfatlar, a plecat de acasă, la rugămintea mamei, la niște vecini. Pantofii sport ai fetei erau pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, iar telefonul și-l lăsase acasă. Scafandrii i-au găsit trupul în canal. Familia nu-și poate explica tragedia. Era frumoasă, învăța bine. Ipotezele sunt fie situația financiară relativ dificilă, fie o decepție în dragoste. Pe 25 mai, un băiat de 26 de ani s-a spânzurat în Mangalia, cu un fular, de un copac. Cauza probabilă: o decepție în dragoste. Pe 15 aprilie, în prima zi de Paște, un bărbat de 75 de ani era găsit în casă spânzurat. Pe 2 aprilie, un bărbat de 43 de ani din Agigea s-a spânzuzat de bolta viţei de vie din curtea locuinţei, după ce a aflat că soţia sa vrea să divorţeze. Pe 8 aprilie, un bărbat de 62 de ani din Constanța s-a aruncat de la etajul nouă. Nu a lăsat nici un bilet de adio. Cu două săptămâni înainte, ca o posibilă explicație a gestului, spun rudele, murise fratele său. Pe 10 februarie, un bărbat de 42 de ani a fost găsit spânzurat, duminică, în municipiul Constanța,fără urme de violență pe corp. Pe 2 februarie, un bărbat de 44 de ani din comuna Săcele, Cristian Z., a fost găsit spânzurat în magazia casei. Pe 9 ianuarie, un tânăr de 21 de ani i-a trimis tatălui un mesaj că s-a certat cu prietena lui și că nu mai are motive să trăiască. Polițiștii i-au găsit hainele și telefonul pe malul mării. Alexandru V. era din din Tulcea și studia la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“.

Tragedia din familia Halep

Una dintre sinuciderile cu cel mai mare impact media din acest an a fost cea a lui Nicia Arghir, vărul de 28 de ani al Simonei Halep, care s-a spânzurat la numai 28 de ani. L-a găsit bunica sa, cu un cablu electric în jurul gâtului, în holul casei. Gestul său ar fi fost motivat de datoriile pe care le avea la cămătari, după ce a piedut mulți bani la jocuri de noroc.

România, peste media europeană

Specialiștii unei universități private din Constanța și Academia Oamenilor de Știință din România au organizat o sesiune de comunicări pe această temă. Potrivit unui studiu, suicidul este principala cauză de deces violent, depășind numărul însumat de decese cauzate de crime și accidente de trafic. La nivel mondial, suicidul reprezintă cauza principală de deces a persoanelor ce aparțin categoriei de vârstă 15-20 de ani.

Un studiu Eurostar recent arată că România depășește cu mult media europeană la decesele prin suicid în populația adolescentină, cu 6,3 decese la 100.000 de locuitori, media europeană fiind 4,6 decese prin suicid la suta de mii de locuitori. Specialiștii au vorbit și despre aspectele etice ale mediatizării. “Când negociatorul eşuează se înregistrează un deces, iar când reporterul ignoră aspectele deontologice, tragicul episod poate fi multiplicat prin contagiune“, spun specialiștii universitari.

ULTIMA ORĂ. Joi după-amiază, o femeie de 48 de ani, din Agigea, a fost găsită de fiul său, spânzurată în podul casei.

Sinuciderile conduc la mai multe sinucideri

Sinuciderile sunt contagioase, spun specialiștii. David Phillips, sociolog american, a demonstrat acest lucru. A studiat primele pa­gini ale ziarelor din SUA care vorbeau despre sinucideri, într-un interval de 20 de ani, apoi le-a comparat cu statisticile sinuciderilor. Concluzia: rata sinuciderilor crește după ce aceste gesturi sunt popularizate. Mai mult, articolele despre un anumit mod de a te sinucide făceau ca acest mod specific să crească, după publicare, cu până la 10% față de o perioadă normală. Studiile sale au fost completate de psihologii englezi, Norman Kreitman, Peter Smith și Eng-Seong Tan, care au studiat 135 de persoane internate pentru tentativă de suicid. Concluzia lor: între ei existau conexiuni sociale puternice. “Mulți pacienți care au tentative de sinucidere provin dintr-un segment al comunității în care autoagresivitatea este larg recunoscută ca mijloc de transmitere a unui anumit tip de informații. În cadrul acestui grup, gestul sinuciderii este considerat a fi comprehensibil și compatibil cu restul tiparelor culturale. În esență, procesul este similar acelui în care folosim cuvintele în cadrul limbajului vorbit“, se arată în studiul specialiștilor.

Psihologii din Constanța recomandă consultarea specialiștilor în cazuri de depresie.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...

O cafea bună se pregătește cu un espressor semiprofesional 

Cine nu cunoaște acele dimineți în care suntem grăbiți să ne luăm micul dejun și apoi să fugim la muncă? Chiar dacă suntem pe...

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski (Polonia), se întâlnește cu fermieri români. Polonezii și românii au protestat contra cerealelor din Ucraina

Comisarul UE pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, se află în România și urmează a se întâlni cu oficiali și cu fermieri români. Janusz Wojciechowski este originar...
Ultima oră
Pe aceeași temă