21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAlertă: Vaccinul împotriva hepatitei B lipsește din maternitățile din țară

Alertă: Vaccinul împotriva hepatitei B lipsește din maternitățile din țară

Sute de bebeluși din județele Satu Mare și Hunedoara nu au fost imunizați împotriva hepatitei B deoarece vaccinul lipsește din maternități, informează Agerpres. 

Aproximativ 500 de copii din județul Satu Mare nu au primit vaccinul împotriva hepatitei B în primele 24 de ore de la naștere, din cauza lipsei acestuia din stocurile Direcției de Sănătate Publică (DSP) Satu Mare.

Directorul DSP Satu Mare, Dorina Dragoș Guran, a declarat marți că vaccinul trebuia asigurat de către Ministerul Sănătății și din luna iunie se solicită distribuirea de noi doze, dar acestea încă nu au ajuns.

"La nivelul DSP nu există vaccin pentru hepatita B care se administrează în primele 24 de ore după naștere. Din iunie au început semnele de lipsă. DSP nu a primit doze de la Ministerul Sănătății, deși lunar am transmis către minister numărul noilor născuți. Vaccinul obligatoriu se achiziționează la nivel central de Ministerul Sănătății și se repartizează în teritoriu", a declarat Dorina Dragoș Guran.

Vaccinul împotriva hepatitei B lipsește și din maternitățile din județul Hunedoara de la jumătatea lunii iulie, astfel că peste 100 de bebeluși nu au putut fi imunizați împotriva bolii la 24 de ore de la naștere, așa cum prevăd normele în vigoare.

"Toți copiii care au rămas neimunizați împotriva hepatitei B vor fi vaccinați de medicul de familie, în momentul în care vom primi dozele necesare. Sperăm ca situația să se rezolve în prima parte a lunii august", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Hunedoara, dr. Cecilia Birău.

 Vaccinul pentru hepatita B este obligatoriu din anul 1995 din cauza prevalenței mari a bolii în România. 

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă