16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialAlexandru Rafila: Creșterea riscului de virus Zika poate fi determinat de înmulțirea...

Alexandru Rafila: Creșterea riscului de virus Zika poate fi determinat de înmulțirea țânțarilor

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că, pentru moment, în România nu există risc de infectare cu virusul Zika, întrucât nu s-a înregistrat niciun caz de import. Totodată, el a precizat că o creștere a riscului ar putea fi determinată de încălzirea vremii și de înmulțirea tânțarilor, informează Agerpres.

„Nu a crescut riscul de Zika în România. Este acelaşi risc ca şi acum o oră, ca şi acum două luni, pentru că nu am înregistrat niciun caz de import în România. Creşterea riscului poate să fie generată de încălzirea vremii şi de înmulţirea ţânţarilor. Trebuie condiţionată şi de apariţia unor cazuri de import, nu există nici cazuri de import, deocamdată nu avem un risc, dar trebuie să fim pregătiţi ca să nu existe riscul sau să fie cât mai mic”, a afirmat el. 

Mai mult, Alexandru Rafila a subliniat că este foarte important ca din gospodării să se elimine toate locurile cu apă stagnantă, întrucât reprezintă zone „predilecte” pentru înmulţirea ţânţarilor. 

Citește și: Cercetătorii au demonstrat legătura dintre virusul Zika și sindromul Guillain-Barré

„Cel mai important este ca oamenii să înţeleagă, mai ales cei care au gospodării la ţară, unde au curţi, grădini, să elimine toate zonele unde există apă stagnantă, mai ales deşeuri, anvelope, unde ar putea să stagneze foarte mult timp apa. Acestea sunt zonele predilecte pentru înmulţirea ţânţarilor. Trebuie să aplicăm măsuri de dezinsecţie. (…) Recomandarea către autorităţile locale este să facă dezinsecţie mai ales în zone unde există ape care favorizează – bălţi, lacuri şi în zona perimetrală a spitalelor de boli infecţioase care teoretic ar putea găzdui persoane infectate, dar aceasta este numai teoretic, pentru că persoanele infectate sunt numai cazuri de import care s-au îmbolnăvit în zona în care se manifestă infecţia şi care s-au întors în România”, a afirmat Alexandru Rafila. 

El a adăugat că în 80% din cazurile de infecţie cu virusul Zika oamenii se îmbolnăvesc şi nici nu ştiu acest lucru. Potrivit microbiologului, nu este suficientă dezinsecţia dacă locurile cu apă stagnantă nu sunt înlăturate din gospodării. 

„Există două specii de ţânţari care ar putea să transmită acest virus. Cel care transmite marea majoritatea a cazurilor de infecţie se numeşte Aedes Aegipti. Această specie nu există în România. El există în Europa doar foarte limitat în insula Madeira şi undeva pe coasta de Est a Mării Negre, unde este un climat subtropical, în Georgia. În afară de acest ţânţar există o altă specie care se numeşte Aedes Albopictus. El se găseşte în zona de sud a României, a fost implicat şi în alte patologii de boli transmise prin ţânţari. El este implicat în măsură mult mai mică în transmiterea acestei boli. Trebuie să aplicăm recomandările făcute de OMS şi să luăm măsuri ca să reducem toată populaţia de ţânţari inclusiv Aedes Albopictus”, a punctat Rafila. 

Citește și: Virusul Zika a ajuns în centrul Europei

Virusul transmis de ţânţarul Aedes aegypti provoacă simptome uşoare asemănătoare gripei (febra, dureri de cap, dureri de corp). Dar el este de asemenea suspectat că atunci când atinge o femeie însărcinată ar putea provoca o malformaţie congenitală gravă a fătului numită microcefalie (reducerea circumferinţei capului, cu efect nefast asupra dezvoltarii intelectuale a copilului) şi că ar putea declanşa o afecţiune neurologică severă numită sindromul Guillain-Barré. 

Începând din octombrie 2015, un număr de 641 de nou-născuţi brazilieni au fost înregistraţi cu microcefalie dintre care 139 de copii au murit din cauza acestei boli, a declarat marţi ministerul brazilian al sănătăţii. Brazilia este ţara cea mai afectată de această epidemie care se manifestă cu precădere în America Latină, cu 1,5 milioane de persoane infectate din octombrie 2015 până acum, potrivit AFP.

Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă