21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialAlte 18 probe neconforme de la Hexi Pharma, în spitalele din Mureş,...

Alte 18 probe neconforme de la Hexi Pharma, în spitalele din Mureş, Braşov şi Călăraşi. Dezinfectanţi diluaţi de mii de ori

Ministerul Sănătăţii a făcut publice noi rezultate ale produselor Hexi Pharma analizate la laboratorul ICECHIM, la toate cele 18 probe fiind găsite nereguli în ceea ce priveşte concentraţia de substanţe dezinfectante raportat la etichetă, într-un caz diferenţa fiind şi de 4.200 de ori mai mică. Probele care au fost testate şi făcute publice joi de minister provin din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov. 

Astfel, dintre probele luate din unităţi spitaliceşti din judeţul Mureş, Polyiodine Scrub avea concentraţia declarată de 7,5% şi cea determinată de 4,18%, Hexio-Spray avea concentraţia declarată "etanol" de 24% iar cea determinată de 19,5%, la "2 propanol" valoarea declarată era de 36% şi cea determinată de 11,2%, Hexioiod Scrub concentraţia declarată de 7,5% şi cea determinată de 4%, Hexio-Sept glutaraldehidă avea concentraţia declarată de 12% şi cea determinată de 1,18%. 

La Călăraşi, rezultatele testelor pe dezinfectanţi arată astfel: la Hexio Iod concentraţia declarată era de 10% iar cea determinată de 9,55%, Polyiodine – concentraţia declarată de 10% iar cea determinată de 9,10%, Sprasept – concentraţie declarată de 12% iar cea determinată de 1,11%, altă probă de Hexio-Sept – concentraţia declarată de 12% iar cea determinată de 1,16%. Analiza testelor de la Braşov arată că la substanţa Polyiodine Scrub valoarea concentraţiei declarate era de 7,5% iar cea determinată – de 3,39%. 

Reprezentanţii unităţilor sanitare din ţară au anunţat că au luat măsuri pentru verificarea şi înlocuirea dezinfectanţilor furnizaţi de compania Hexi Pharma aflaţi pe stoc. În unele cazuri, lipsa pe stoc a unor dezinfectanţi care să fie conformi din punct de vedere al concentraţiei a determinat chiar amânarea unor operaţii. Pe de altă parte, în spitalele care îşi procură dezinfectanţii din alte surse nu au fost semnalate probleme.

Compania Hexi Pharma, implicată în scandalul dezinfectanţilor din spitale, a anunţat zilele trecute că va retrage de pe piaţă toate produsele şi că fabrica din Mogoşoaia şi firma şi-au încetat deja activitatea. „Toate produsele vor fi retrase în cel mai scurt timp, fabrica şi firma şi-au încetat deja activitatea şi au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere“, se arată într-un comunicat.

Totodată, Hexi Pharma Co. a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de intrare în insolvenţă şi şi-a cerut public scuze. „În urma rezultatelor anunţate astăzi, Hexi Pharma îşi cere scuze, public, atât medicilor şi personalului medical cât şi tuturor persoanelor care au fost sau ar fi putut fi afectate de aceste neconformităţi“, se precizează în acelaşi comunicat.  Reprezentanţii companiei mai spun că începând de ieri le-a fost interzis să mai dea declaraţii de presă, ca urmare a începerii procedurilor de urmărire penală.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Germania susține aderarea completă a României la Spațiul Schengen

Ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, a declarat că ţara sa sprijină aderarea completă a României la Spaţiul Schengen, adică şi cu...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă