15.9 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialVeste bună: alte șapte medicamente, pe lista de compensate şi gratuite. Vezi...

Veste bună: alte șapte medicamente, pe lista de compensate şi gratuite. Vezi care sunt acestea

Alte şapte medicamente noi pentru diverse afecţiuni oncologie pentru care nu există alternativă terapeutică vor intra din acest an pe lista de compensate şi gratuite, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, relatează Mediafax.

“La finalul lunii aprilie 2015 şapte molecule fără alternative terapeutică pentru afecţiunile ocologice au primit decizie pentru intrarea condiţionată în lista de medicamente compensate şi gratuite. Pentru două dintre aceste medicamente, care se utilizează în tratamentul cancerului pulmonar şi sarcomul de ţesuturi moi, au fost deja încheiate contracte cost-volum în data de 2 septembrie”, a explicat Nicolae Bănicioiu.

Citește și: Nicolae Bănicioiu, precizări importante despre noul tratament pentru hepatita C

Ministrul Sănătăţii a precizat că pentru un medicament care se administrează în tratamentul melanomului malign s-a finalizat procesul de negociere şi urmează încheiarea contractului cost-volum, iar pentru alte patru medicamente procesul de negociere se încheie joi. De asemenea, două dintre medicamente sunt utilizate în tratamentul cancerului de prostată, iar celelalte două în tratarea melanomului malign.

Întrebat dacă unul dintre medicamentele pentru tratarea melanomului malign este cel pentru care pacienţii au câştigat în instaţă dreptul de a-l primi, Bănicioiu a răspuns afirmativ.

La rândul lui preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a spus că vorbim de un tip nou de contract pe care l-a negociat CNAS.

“Este o noutate şi pentru CNAS acest tip de contract. Am urmărit ca procesul de negociere să fie echitabil şi transparent pentru toţi participanţii la procesul de negociere. Pe parcursul acestui proces am avut consultări cu Consiliul Concurenţei în vederea respectării cadrului de reglementare în domeniul practicilor concurenţiale. Interesul nostru a fost ca prin încheierea acestor contracte să asigurăm pacienţilor accesul la tratamente inovatoare. Pentru toate aceste molecule vor fi elaborate protocoale terapeutice în baza cărora urmează să fie aprobate de către comisiile de experţi ale CNAS”, a spus Vasile Ciurchea.

 

Cele mai citite

Săraci deși muncesc. Lucrătorii din România continuă să aibă cel mai mare risc de sărăcie din UE

România are cea mai mare rată a sărăciei în muncă din rândul statelor Uniunii Europene. Deși muncesc, românii prezintă un risc mai mare de...

Zelenski face reproșuri partenerilor internaționali după atacul rusesc asupra Harkovului care a ucis șase persoane

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia,...

Alertă hidrologică! Cod galben de inundații pe râuri din 17 județe. HARTA

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de viituri pe râuri din 17 judeţe, valabilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă