13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAnchetă în cazul copilului care a murit în elicopterul SMURD. Spitalul din...

Anchetă în cazul copilului care a murit în elicopterul SMURD. Spitalul din Suceava susține că transportul s-a făcut cu acordul mamei, după ce i s-au explicat riscurile

Cauza morţii copilului de opt luni care a fost plimbat între spitale a fost, potrivit datelor preliminare, insuficienţă cardio-respiratorie acută, consecinţă a edemului cerebral şi hemoragiei digestive, potrivit unui comunicat al Spitalului Judeţean Suceava, preluat de Mediafax.

Spitalul Judeţean Suceava susţine că bebelușul Mattias Felix Uraciuc a fost adus, luni, cu ambulanţa la ora 10:30, trimis de C.P.U. Rădăuţi cu diagnosticul: convulsii febrile, în stare de inconştienţă, iar în timpul transportului (Rădăuţi-Suceava) a primit sedative, antitermice, anticonvulsivante.

La primire, pacientul avea temperatura 38,1 grade C, tahicardie 146 b/min şi a fost consultat de Gabor Liliana – medic primar pediatru care a constatat stare generală modificată, convulsii. A fost apoi preluat de Miron Ana – medic specialist neurologie pediatrică, care a menţionat că prezintă status epileptic, fiind suspicionată meningo-encefalita.

SJU Suceava menţionează că analizele recomandate şi efectuate au constatat absenţa sindromului inflamator, iar apoi a urmat consultul de boli infecţioase consemnat la orele 11:40 care constată sindrom febril, sindrom convulsivant, în observaţie meningo-encefalită acută şi se execută radiografie toracică, fiind internat în secţia Boli Infecţioase la 12:40 când prezenta stare generală gravă, comă ce răspunde la stimuli dureroşi, fiind sedat, se mai arată într-un comunicat.

Sursa citată mai arată că în secţia ATI, Tiron Cristina – medic primar ATI, a preluat copilul în stare foarte gravă.

“Starea s-a menţinut gravă, copilul a reacţionat uşor (a apărut refluxul de supt) în prezenţa pipei Guedel; pacientul a fost monitorizat ECG şi pulsoximetrie, dar în cursul nopţii 17/18.10.2016, a devenit complet areactiv impunându-se intubaţia traheală şi ventilaţia mecanică invazivă, nu a necesitat sedare”, se arată într-un comunicat.

SJU Suceava mai arată că marţi , de la ora 11:38 la solicitarea mamei se fac demersuri de transfer, luându-se legătura cu Spitalul “Sf.Maria” Iaşi şi Spitalul “Sf.Parascheva” Iaşi şi copilul părăseşte secţia ATI la orele 16:00 pentru a fi transportat cu elicopterul dotat cu echipaj medical specializat (medic şi asistentă) către Spitalul de Copii “Sf.Maria”.

Sursa citată subliniază că transportul a fost realizat numai după obţinerea acordului mamei căreia i s-au explicat riscurile.

SJU Suceava menţionează că, în conformitate cu corespondenţa purtată cu alte mame pe Facebook, sugarul avea probleme de sănătate din data de 08.10.2016 (febrilitate) când a cerut spijinul mămicilor de pe site şi nu ajutorul specializat al medicilor.

Totodată, în ceea ce priveşte acuzele mamei că în perioada în care şi-a însoţit copilul la spital nu a mâncat şi nu a făcut duş, spitalul respinge acuzaţiile.

 

Bistriţa: Zeci de mămici au protestat faţă de sistemul medical din solidaritate cu familia micuţul Mattias

Zeci de mămici au protestat şi în faţa Prefecturii din Bistriţa alături de copiii lor faţă de sistemul medical din România, faţă de modul în care sunt tratate în spitale, alăturându-se acţiunilor de protest care au loc în mai multe oraşe din ţară din solidaritate cu părinţii copilui din Suceava care a murit în elicopterul SMURD în timp ce era transferat la Iaşi.

“Am ieşit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă că cadrele medicale trebuie să îşi facă datoria, nu să depindem de servicii medicale numai dacă avem sau nu plicul gros. Nu mai avem încredere în sistemul sanitar şi ne rugăm la Dumnezeu să nu ni se îmbolnăvească copiii, să nu ajungem în spital. Am fost nevoită aproape de fiecare dată să merg cu plicul când am fost la doctor pentru că altfel nu te bagă nimeni în seamă. La patru luni am ajuns în spital cu cel mic din cauza unei pneumonii, medicul la fost ok însă asistentele s-au purtat foarte urât cu noi. Erau mai importante ele decât medicul”, a spus corespondentului MEDIAFAX Alexandra Chişu, una dintre mămicile care a participat la acţiunea de protest.

O altă mămică care a venit la protest alături de fiul ei cel mic spune că şi copilul ei a avut meningită însă şansa lui a fost că se afla în străinătate când s-a îmbolnăvit, iar intervenţia promptă a medicilor l-a salvat.

“Unul dintre fiii mei când avea şapte luni a avut meningită. Din fericire eram în Spania. În 20 de minute l-au consultat şase medici inclusiv directorul secţiei de pediatrie şi la încă 40 de minute îi era administrat tratamentul adecvat, în urma analizelor de sânge şi de lichid din măduva spinării. Norocul nostru a fost că nu ne aflăm în România la acel moment şi medicii mi-au spus că este nevoie şi de o minune de la Dumnezeu dar şi-au dat tot interesul ca să fie totul bine pentru copil, să nu rămână cu sechele. Şi e bine! Astăzi am venit aici pentru a protesta pentru Mattias şi pentru că mai am şi eu doi copii acasă şi nu vreau să ajung şi eu în situaţia părinţilor acestui copil”, a spus o altă mămică care a participat la protest.

După moartea lui Mattias Felix Urcaciu, bebeluşul de 8 luni care a murit pe 18 octombrie, în timp ce era transferat de la Suceava cu un elicopter SMURD către Iaşi mămicile din întrega tară s-au mobilizat şi au organizat acţiuni de protest, vineri, fiind anunţate proteste în 17 oraşe.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă