10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAnchetă la Spitalul de Pediatrie din Sibiu în cazul unui bebeluș mort

Anchetă la Spitalul de Pediatrie din Sibiu în cazul unui bebeluș mort

O anchetă are loc la Spitalul de Pediatrie din Sibiu, după ce un bebeluş de două luni diagnosticat cu pneumonie a murit în unitatea medicală, unde a stat 12 zile la terapie intensivă, după ce inițial a fost internat două zile și lăsat să plece acasă, mama copilului acuzându-i de malpraxis pe medici, relatează Mediafax.

Potrivit mamei copilului, Marieta Ştefănuţ, băiatul a fost internat în 6 august la Clinica Luther a Spitalului de Pediatrie Sibiu, pentru un consult de specialitate, iar în câteva zile starea micuţului s-a agravat.

"Eu am crezut că avea diaree. A fost consultat, iar pe lângă presupusa diaree, copilul avea o uşoară hernie inghinală, care era reductibilă şi se putea ţine sub control. Am fost internaţi la Pediatrie. A doua zi, medicul curant a sunat la Luther (Clinica Luther -n.r.) pentru un consult de chirurgie. Chirurgul nu a venit la copil, iar în dimineaţa următoare ne-am dus noi cu o infirmieră, cu o maşină neprevăzută cu mediu septic, un şofer care nu are analize pentru aşa ceva, cu o mămică cu copil bolnav de infecţie pulmonară. Am aşteptat la acel medic la rând, printre alţi copii mici bolnavi, dar şi adulţi care îi însoţeau. După consult ne-am reîntors cu acelaşi şofer la spital, iar pe la ora 12.20 medicul a venit să consulte copilul şi i-am spus că a început să respire mai greu din gât, iar până atunci nu se întâmplase. A spus că ne externează, pentru că în spital sunt mulţi microbi. (…) Ne-a dat un spray pe care urma să îl folosim la nevoie", a declarat, vineri, Marieta Ştefănuţă, mama copilului decedat.

Ea a precizat că băiețelul a fost externat în 8 august, dar după două zile starea lui de sănătate s-a înrăutăţit, astfel că a fost dus cu ambulanța tot la Spitalul de Pediatrie, unde a fost internat la terapie intensivă.

"Copilul a început să plângă, un plâns foarte strident. L-am luat în braţe, am vorbit cu el, şi-a lăsat ochişorii în jos şi a leşinat. (…) I-am dat cu apă pe faţă şi pe un prosop soţul meu a pus un pic de oţet. A inspirat un pic şi a început să îşi revină. Am sunat la SMURD. La spital i-au făcut o radiografie, din care a rezultat că are pneumonie şi i s-au administrat medicamente. Am întrebat ce îi fac copilului meu şi mi-au spus că nu e treaba mea. Până dimineaţa eu nu am avut voie să intru la copil. Toată perioada a fost la terapie intensivă, timp de 12 zile. L-am avut scurt timp în salon", a povestit femeia.

Ea acuză tratamentul personalului medical şi limbajul folosit de asistente în perioada în care bebeluşul a fost internat la terapie intensivă.

"Terapia intensivă este tortură fără anestezic. Asistentele au un limbaj inadecvat, sunt agresive verbal. Mi-au spus că acolo ele decid şi trebuie să mă conformez. M-au scos afară. Deşi au spus că va fi nevoie de consultul pneumologic şi ORL nu s-a întâmplat decât foarte târziu. În toată această perioadă, medicii mi-au spus că e bine copilul şi ne vor externa într-o zi – două", a mai spus mama copilului decedat.

Marieta Ştefănuţă îi acuză pe medicii de la Spitalul de Pediatrie de nepăsare şi indiferenţă, dar şi de faptul că nu au dat curs solicitării ei de a transfera copilul la un spital din Cluj-Napoca.

"Am cerut transferul în altă parte, pentru că era clar că pe cei de la Sibiu situaţia îi depăşea. I-am spus soţului meu că dacă nu ne dau transferul şi având în vedere că nu i se face nimic, vom scoate copilul mort de aici. Îi acuz de nepăsare! Nu au făcut nimic. Au zis că nu e nevoie de transfer, că e foarte bine copilul, că nu e nevoie de pneumolog, nu e nevoie de ORL-ist, deşi copilul respira tot mai greu. Abia în 16 august i-au făcut consult pentru dextocardie. Abia în 21 august, înainte de ziua decesului, doamna doctor mi-a spus că îi poate face transfer la Cluj, pentru că nu a avut ce să îi facă şi nici nu mai are ce să îi facă. A sunat la Cluj, s-a aprobat transferul, pe soţ l-au trimis la Ambulanţă pentru transfer, dar starea copilului s-a agravat", a mai povestit mama copilului.

Ea mai spune că a fost nevoită să insiste pentru a obţine un consult din partea unui medic ORL, iar când acest lucru s-a întâmplat era prea târziu.

"La insistenţele mele au chemat şi medicul ORL, care a întrebat de când e internat. I s-a spus că de două săptămâni. Şi medicul ORL a spus: «Şi voi aţi aşteptat să moară copilul să chemaţi un medic ORL?». Starea s-a agravat şi copilul a decedat în 22 august. Am trăit nişte momente groaznice, pe care nu le doresc nimănui! Nu am greşit cu nimic. Mi-am adus copilul bine şi puteam să îl scot bine dacă îşi dădeau silinţa să facă ceva", a mai spus femeia, care mărturiseşte că a încercat să aibă un copil mult timp, iar acum, la 41 de ani, după două sarcini pierdute, a crezut că viaţa ei se va schimba când şi-a văzut copilul în braţe.

Ea spune că bebeluşul a murit din cauza unei pneumonii, pe care consideră că acesta ar fi contractat-o în spital.

Maria Ştefănuţă, care a făcut plângeri atât la spital, cât și la Parchet, a mai spus că nu îşi doreşte altceva decât ca medicii şi asistentele vinovate de moartea bebeluşului ei să nu mai profeseze, pentru ca nimeni să nu mai treacă prin ceea ce trece familia ei.

De cealaltă parte, reprezentanţii Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu susțin că bebeluşul a avut mai multe afecţiuni congenitale care i-au agravat starea, lucru infirmat însă de mamă.

"Copilul Ştefănuţ Mihai, în vârstă de o lună şi jumătate, a fost internat în Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu în două etape: 6 – 8 august 2014 şi 10 – 22 august 2014, cu deshidratare consecutivă unei alimentaţii mai dificile sesizate de mamă în ultimele două săptămâni care au precedat internarea, a unui minim sindrom diareic şi suferinţă respiratorie moderată, recidivantă, care se pare că survine după efort. Afecţiunile survin pe un teren handicapat, constând în asocierea mai multor malformaţii congenitale vizând cordul, aparatul respirator şi sistemul osos, unele dintre acestea fiind ameninţătoare de viaţă", a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, Ana Maria Cozac, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Pediatrie din Sibiu.

Potrivit acesteia, spitalul a luat act de sesizarea înaintată de Marieta Ştefănuţ, conducerea spitalului convocând Comitetul Director pentru a ancheta cele sesizate de mamă şi hotărându-se ca discuţia cazului să aibă loc în Comisia de Decese şi în Consiliul Etic.

"În urma analizei cazului în Comisiile de Decese, Etică şi Disciplină ale spitalului şi a expertizelor efectuate în asemenea cazuri, care implică şi analiza şi expertiza Colegiului Medicilor, se vor comunica constatările, concluziile, răspunderile şi măsurile propuse", a mai spus Ana Maria Cozac.

Bebeluşul decedat s-a născut în data de 18 iunie, prin cezariană, soluţia fiind luată, conform declaţiei mamei, din cauza faptului că ea are 41 de ani şi a pierdut două sarcini, dar şi din cauză că micuţul a avut o greutate de 3,750 kilograme.

Totodată, mama a precizat că, pe perioada sarcinii, fătul a fost suspect de dextocardie, însă diagnosticul a fost infirmat în urma unui consult de specialitate la o clinică din Cluj-Napoca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă