6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialApel umanitar: criză de sânge la început de an

Apel umanitar: criză de sânge la început de an

Spitalele se confruntă cu mari probleme în privința grupelor 0 negativ și A pozitiv. Centrul de transfuzii Bucureşti a lansat un apel pentru cei care vor să salveze o viaţă prin donare de sânge. 

„Chemare la donare. La mulţi ani, dragi prieteni! Haideţi să intrăm în noul an cu o faptă bună. Facem un apel special şi către donatorii fideli, pentru că nevoia de trombocite este foarte mare. Pacienţii se bazează pe noi şi împreună putem să salvăm vieţi! Vă reamintim că programul este de la 7.30-13.30, de luni până vineri“ – este mesajul postat pe pagina de Facebook a Centrului de Trans-fuzie Sanguină București. Apelul survine în contextul în care în perioada sărbătorilor de iarnă numărul donatorilor a scăzut dramatic, iar rezervele de sânge din unităţile sanitare au fost epuizate. 

Priorități

Deşi, în Bucureşti, necesarul zilnic de sânge este de 1.000 de unităţi, în aceste zile au fost recoltate în medie doar 60-100, după cum a declarat pentru „România liberă“ dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Capitală. “Avem câteva urgenţe mari şi este nevoie în primul rând de trombocite, pe care le obţinem de la donatorii care vin în mod regulat la donare. Sunt 60 de spitale în Bucureşti, iar noi am avut înainte de sărbători o colectă mică. Frigiderele sunt goale după trei zile de sărbătoare, când spitalele au cerut, dar oamenii nu au mai donat, şi săptămâna asta trebuie să începem să dăm. Am adunat de peste tot, din toată ţara, dar trebuie refăcute rezervele de sânge. Avem nevoie în special de grupele 0 negativ şi A pozitiv”.

Medicul mai spune că oricine poate veni să doneze, îndiferent de grupa sanguină, orice persoană fiind de ajutor în actuala criză de sânge. Dr. Doina Goşa a precizat pentru RL că, spre deosebire de anii trecuţi, numărul donatorilor este din ce în ce mai mic în perioada sărbătorilor: “Deşi anul trecut am avut ace-eaşi problemă, în ajunul Revelionului au venit o sută şi ceva de oameni şi au donat sânge, am recoltat 100 de pungi. Anul acesta am recoltat 60 de pungi. Ştiţi ce înseamnă la noi? Nimic. Şi asta în condiţiile în care în mod normal recoltăm 250-300 de pungi”.

Beneficii

Donarea de sânge constă în recoltarea unei cantități de 450 ml în timp de 8-10 minute şi poate fi făcută de către orice cetăţean român cu domiciliul în România şi orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţă în România. Este vorba de o procedură sigură şi benefică pentru sănătate care, potrivit studiilor, poate reduce cu 30% riscurile apariţiei bolilor cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale, donatorii de sânge având o speranţă de viaţă mai mare decât media populaţiei. Acest lucru se datorează şi rolului preventiv al donării, care impune realizarea gratuită a unui mini-set de analize medicale, dar şi măsurarea parametrilor fiziologici, cum ar fi greutatea corporală, tensiunea arterială, ritmul cardiac, temperatura corpului şi nivelul de fier.

Condiții pentru donare

– vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani;

– greutate între 58 şi 100 kg la femei şi între 60 şi 110 kg la barbaţi;

– tensiune arterială sistolică între 11 şi 18 mmH;

– să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale sau stomatologice;

– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

– să nu fi consumat gră-simi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 72 de ore înaintea donării;

– să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele.

Înainte de donare se recomandă consumul unei căni de ceai sau cafea, cu mic dejun normal, respectiv legume și fructe, precum și mâncăruri fără proteine sau grăsimi. De asemenea, este interzis fumatul înainte și după donare timp de o oră. În plus, este recomandată creşterea consumului de lichide în primele 24 de ore după donare.

Specialiştii dau asigurări că, după donare, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu aproximativ 30%.  

Util

Centre de transfuzie sanguină din Bucureşti:

Centrul de Transfuzie Sanguină București
Str. C. Caracaş nr.2-8, sector 1

Tel.: 031.405.36.60, 031.405.36.61, 031.405.36.62.

Punct de recoltare a sângelui din Spitalul de Urgență Floreasca

Tel.: 021.317.01.21 (centrală)

Punct de recoltare a sângelui din Institutul Clinic Fundeni

Tel.: 021.318.04.00 (centrală)

Centrul de transfuzie sanguină al Ministerului Apărării Naţionale, din incinta Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” Bucureşti (program 08.00 – 12.00)

Tel.: 021.316.61.47 (centrală)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă