12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialArad: Program de screening pentru depistarea malformațiilor cardiace la nou-născuți

Arad: Program de screening pentru depistarea malformațiilor cardiace la nou-născuți

 

Toți nou-născuții din Arad vor fi supuși unui program de screening care este rodul unui parteneriat între una dintre cele mai prestigioase entități medicale din Turcia și Consiliul Județean.

Acest program vizează depistarea malformațiilor cardiace la nou-născuți. În eventualitatea în care bebelușii suferă de astfel de malformații, medicii pot interveni urgent și, astfel, cresc foarte mult șansele pentru supraviețuirea și pentru dezvoltarea lor normală.

Potrivit presei locale, un protocol în acest sens va fi semnat de Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad cu Medipol University Hospitals, din Turcia. Parteneri în această colaborare sunt Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș“.

Acest demers vine în contextul în care, timp de două zile, Consiliul Județean Arad a fost gazda unei delegaţii formate din reprezentanți ai Medipol University Hospitals. Principalele discuţii purtate au vizat tocmai posibilitatea realizării unui schimb de experienţă cu medici din Istanbul, în vederea tratării cazurilor speciale de malformaţii cardiace la nou-născuţi.

 

Medicii arădeni învață de la specialiștii turci

 

În perioada imediat următoare, o echipă de medici neonatologi, ginecologi şi pediatri din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad vor participa la schimburi de experienţă în care vor beneficia de experiența partenerilor din Turcia. Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean, a precizat că va achiziţiona în perioada imediat următoare un ecocardiograf pentru a dota secţia de Neonatologie a spitalului din Arad.

„Principalul obiectiv al acestui acord îl reprezintă crearea cadrului organizatoric pentru derularea în comun a unor acțiuni în domeniul medical. Vorbim despre realizarea unor schimburi de experiență profesională a cadrelor medicale, analiză și identificarea unor proiecte de cercetare știin­țifi­că fezabile pentru accesarea de fonduri europene și, cel mai important, realizarea unor intervenții chirurgicale în echipă“, a declarat Nicolae Ioțcu, preșe­dintele Consiliului Județean Arad.

Oficialii Medipol University Hospitals şi-au manifestat interesul şi pentru turismul medical. Ei s-au referit la intervenţiile chirurgicale care nu pot fi realizate pe plan local și care vor putea fi realizate în Turcia, dar şi la disponibilitatea de formare în Turcia a cadrelor medicale din Arad, în domeniul neonatologiei, pediatriei şi ginecologiei. „Întrunirile delegației Medipol University Hospitals Group cu președintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu, cu reprezentanţii Spitalului Județean Clinic de Urgență Arad şi cu cei ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiș“ Arad au dus la decizia încheierii unui parteneriat între colaboratori, cu scopul dezvoltării de proiecte comune, în domeniul educaţiei medicale şi științifice a personalului medical, în realizarea unor proiecte de cercetare, precum şi pentru concretizarea altor inițiative în beneficiul pacienților din Arad.

Medipol Health Group gestionează 7 spitale din Turcia, afiliate Universității Medipol din Istanbul. Unul dintre aceste spitale, Medipol Mega Hospital, este cel mai mare şi deține tehnologia cea mai performantă din Turcia“, a declarat Uygar Üstün, international marketing director al entității medicale turcești.

Există posibilitatea de a fi creată o reţea de comunicare pentru o a doua opinie medicală în cazuri complexe. „După data de 18 aprilie se va efectua o vizita de lucru la Istanbul, în urma căreia se vor adăuga anexele protocolului de colaborare.

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, mi-am manifestat în dese rânduri disponibilitatea de a reforma sistemul medical arădean în ceea ce priveşte dotarea, dar şi modernizarea actului medical“, a precizat Nicolae Ioțcu.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş“ va fi parte a acestui protocol. Universitatea va semna proiecte de colaborare în domeniul cercetării, dar şi al burselor de studii Erasmus. „Colaborarea cu Spitalul Medipol din Turcia este un mare beneficiu pentru creșterea calității serviciilor medicale în Arad, pentru perfecționarea medicilor, schimbul de experiență, cercetare științifică, atât pentru personalul Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, cât și pentru cadrele didactice ale Universității de Vest «Vasile Goldiș» Arad, rezidenții și studenții care fac stagii de pregătire în clinicile universitare“, a declarat Teodora Olariu, managerul spitalului arădean.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă