7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAsistență gratuită pentru pacienții cu tuberculoză, în patru spitale din țară

Asistență gratuită pentru pacienții cu tuberculoză, în patru spitale din țară

Începând din luna iulie, pacienții cu tuberculoză pot beneficia de servicii gratuite de asistență psihologică și socială, în patru spitale din țară.

Astfel, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni din județul Argeș, Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani din județul Neamț și Spitalul de Pneumoftiziologie Nicolae Rusdea din Baia Mare, județul Maramureș, psihologi și asistenți sociali vor oferi pacienților cu tuberculoză asistență pentru reintegrarea profesională și socială. Serviciile sunt gratuite deoarece sunt dezvoltate de către Fundația Romanian Angel Appeal, în cadrul unui proiect din fonduri europene.

În prima lună, 55 de pacienți au beneficiat deja de servicii psihosociale, în cele patru spitale. Pacienții rămân beneficiari ai serviciilor și după externare. 

“Tuberculoza este o boală a cărei vindecare presupune uneori o perioada îndelungată de internare şi tratament cu efecte adverse puternice, greu de suportat. Bolnavii au tendința de a abandona tratamentul fie pentru că se simt prea rău, fie pentru ca încep să se simtă mai bine, așadar renunță la medicația care le creează neplăceri. Pe lângă calvarul tratamentului, mai apare și stigma socială legata de tuberculoză, pe care bolnavul o resimte acut. Prin urmare, o nevoie primordială a persoanei afectate de TB și care la momentul actual nu este acoperită în România, este suportul psihologic, pentru ca bolnavul să nu abandoneze schema de tratament. Pe de altă parte, având în vedere că mulți dintre cei afectați nu-și cunosc drepturile și nu știu care sunt modalitățile de a le accesa, bolnavii de TB au nevoie, în egală măsură, de asistență socială. Este motivul pentru care am înființat aceste servicii gratuite, în 4 spitale de pneumoftiziologie din țară”, a declarat Nicoleta Mănescu, Manager de proiect, Fundația Romanian Angel Appeal.

Prin proiect, este prevăzută și acordarea de consiliere și reorientare profesională, precum și organizarea de cursuri de calificare/recalificare pentru bolnavii de tuberculoză, activități care se vor desfășura începând cu această lună, până la finalul proiectului.

De asemenea, începând cu luna septembrie a acestui an, primii 50 de pacienți vor primi sprijin social financiar pe durata tratamentului, în valoare de 100 lei pe lună. Suma ar trebui să acopere costurile deplasării la dispensar pentru tratamentul TB, costuri pentru suplimente de hrană și cheltuieli cu medicamentele pentru combaterea efectelor adverse ale tratamentului, medicamente care nu sunt compensate 100% de la stat.

“Ne-am propus ca, până la finalul proiectului, să acordăm consiliere psiho-socială, în cadrul celor 4 centre din țară, unui număr de 1000 de persoane afectate de TB și să sprijinim financiar, pe durata tratamentului, 1000 de pacienți și membri ai familiilor lor. De asemenea, vrem să oferim consiliere și orientare privind accesul pe piața muncii pentru 500 de persoane afectate de TB, iar pentru 150 de pacienți să oferim cursuri de calificare/recalificare, dar și subvenții pentru perioada participării la cursuri”, declară Nicoleta Mănescu. “Ne dorim ca aceste servicii înființate prin proiect să reprezinte un model de bune practici care sperăm să fie replicat, prin implicarea statului, în cât mai multe unități de pneumoftiziologie din țară.”

“Programul dedicat reintegrării profesionale şi sociale a persoanelor afectate de Tuberculoză” este implementat de Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Millenium Image&Communication Grup. Programul a demarat la 29 aprilie 2014, are o perioadă de implementare de 15 luni şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 – “Investeşte în oameni!”.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă