11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAstărăstoae: "Plicul" pentru medici va dispărea când va fi impozitat

Astărăstoae: “Plicul” pentru medici va dispărea când va fi impozitat

Președintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că "plicul" oferit medicilor de către pacienţi nu este eliminat nicăieri în lume şi va dispărea în momentul în care aceste plăţi vor fi legalizate şi impozitate corespunzător, relatează Mediafax.

"«Plicul» va dispărea în momentul în care plăţile informale vor fi legalizate şi se va da sub un anumit control. «Plicul» nu este eliminat nicăieri în lume. Vreau să vă spun că «plicul» se dă şi în Germania, se dă şi în Franţa, în Japonia nu mai spun, acolo nu există care să vină şi să nu dea, pentru că ţine de cultura lor. Singura problemă este tocmai ca să ai controlul şi să nu existe condiţionarea actului medical. Reglementarea foarte clară a acestor plăţi informale va elimina ceea ce spunem noi acum «plicul»", a declarat Vasile Astărăstoae.

El a adăugat că această legalizare a plăţilor informale trebuie făcută cu protejarea categoriei care nu doreşte "să dea" şi mai ales să se evite condiţionarea actului medical.

"Ai o categorie care nu vrea «să dea», trebuie protejată această categorie şi nu ai niciun fel de strângere de inimă pentru cineva care condiţionează actul medical. Nu are ce căuta în corpul medical. Şi ai o categorie formată din cei care vor «să dea» şi, vă spun sincer că, atunci când vedeţi că, uneori, când îl refuzi pe pacientul care vrea «să dea», în momentul în care l-ai refuzat în mintea lui s-a creat faptul că: «e atât de grav încât nu vrea să ia de la mine». «Plicul» trebuie scos la vedere, impozitate toate aceste venituri şi să existe o legislaţie care să elimine condiţionarea actului medical", a mai spus Astărăstoae.

Întrebat dacă "plicul" este moral, Vasile Astărăstoae a răspuns afirmativ, precizând că şi jurământul lui Hipocrate conţine o frază în care se spune, "iar pentru munca mea nu voi primi nici mai mult, nici mai puţin decât face", dar şi afirmaţia: "iar pe cei nevoiaşi am să-i ajut".

"Este o profesie la care există o anumită plată şi ea se poate calcula şi, doi la mână, plata îţi acordă un numit statut social, o anumită independenţă", a mai spus președintele CMR.

Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România s-a întrunit, vineri, la Alba Iulia, iar membrii acestuia au dezbătut problemele din sistemul de sănătate. Potrivit reprezentanţilor CMR, printre problemele abordate s-au aflat lipsa medicilor determinată mai ales de plecarea acestora în străinătate, finanţarea insuficientă a sănătăţii şi "legislaţia confuză, interpretabilă şi cu tendinţe de suprareglementare".

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă