15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialAustralia pregătește cele mai dure măsuri ANTIFUMAT. Tinerii sub 15 ani nu...

Australia pregătește cele mai dure măsuri ANTIFUMAT. Tinerii sub 15 ani nu vor avea dreptul să fumeze

După pachetul neutru şi preţurile prohibitive, guvernul australian îşi continuă măsurile dure împotriva fumatului, relatează luni lemonde.fr citat de Agerpres.

Statul Queensland propune chiar interzicerea vânzării de ţigări tinerilor născuţi după anul 2001.

Pachetul neutru este comercializat în Australia din 2012. Pe de altă parte, în magazine ţigările se află în spatele tejghelei vânzătorului sau închise într-un dulap pe care sunt afişate mesajele "Fumatul ucide" şi "Opriţi-vă din fumat". Un pachet al uneia dintre cele mai vândute mărci de ţigări din lume costă 26,50 de dolari australieni (16,76 de euro) şi este acoperit cu imagini şocante ale unor persoane grav bolnave din cauza fumatului. 

Australia nu se opreşte însă aici. La prezentarea bugetului pe 2016-2017, una dintre măsurile menţionate a vizat consumul de ţigări. Începând din septembrie 2017, anual, timp de patru ani, preţul pachetelor de ţigări va creşte cu 12,5%, urmând să ajungă la aproape 27 de euro în 2020. O altă măsură restrictivă este că fumătorii trebuie să renunţe la cartuşele fără taxă din aeroporturi sau aduse din străinătate: vor fi permise doar 25 de ţigări de pasager în loc de 50 în prezent. Guvernul va spori mijloacele destinate luptei împotriva traficului, măsurile urmând să aducă statului 4,7 miliarde de dolari australieni (3 miliarde de euro). 

Statul Queensland (nord-estul Australiei), unde circa 3.700 de persoane mor anual din cauza fumatului, merge chiar mai departe. "Într-o bună zi s-ar putea să nu mai existe fum în statul nostru", a spus Mark McArdle, responsabil cu probleme de sănătate în opoziţia liberală. În 16 mai, preşedintele influentului ONG Cancer Council Queensland, Jeff Dunn, a propus interzicerea vânzării ţigărilor persoanelor născute după 2001. "Acest lucru înseamnă că tinerii de 15 ani nu vor avea niciodată dreptul să fumeze", a explicat el. 

Ministrul sănătăţii din Queensland, Cameron Dick, va reflecta la această propunere. Printr-o lege votată în luna februarie, este interzisă vânzarea ţigărilor la festivaluri, în staţiile de autobuz, de taxi, în apropierea zonelor rezervate copiilor, pe străzile pietonale etc. Erau prevăzute şi balcoanele private, însă măsura a fost abandonată, unii menţionând în acest caz încălcarea libertăţilor individuale. "Fumatul a devenit în mod clar social inacceptabil în Queensland"", a spus Cameron Dick. 

Şi celelalte state iau măsuri antifumat. Victoria, unde se află oraşul Melbourne, adaugă mereu locuri pe lista celor unde este interzis fumatul. Tasmania a propus interzicerea fumatului până la 21 de ani şi chiar până la 25. În New South Wales, cine aprinde o ţigară pe o plajă din Sydney este pasibil de o amendă de 110 dolari (71 de euro). 

Toate aceste măsuri ar fi eficiente, potrivit unor date difuzate de guvern: în 1993 fumau 25% dintre persoanele de peste 14 ani, iar în 2013, numai 12,8%.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă