12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialAutismul și sindromul Down, tratate cu ajutorul apei

Autismul și sindromul Down, tratate cu ajutorul apei

Un proiect de hidrokinetoterapie pentru copiii cu nevoi speciale a fost inițiat în Constanța. Copiii cu autism, sindrom Down, retard mintal sau tetrapareză spastică vor putea beneficia de lecţii de înot gratuite.

În proiectul derulat în parteneriat de Asociaţia Centrul de Autism Marea Neagră, Bazinul de înot Răzvan Florea, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Ovidius” şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret va fi implicată o echipă formată din doisprezece psihologi şi kinetoterapeuţi, care vor lucra individual cu fiecare copil în parte.

Cursurile vor avea loc la bazinul înotătorului constănţean Răzvan Florea. „Împreună cu partenerii din proiect încercăm să ajutăm aceşti copii cu probleme, pentru că şi ei au nevoie de mişcare, au nevoie să înveţe să înoate, poate mai greu decât alţi copii, dar bucuria petrecută la noi în bazin este imensă. Noi suntem deschişi către aceste activităţi”, a precizat Răzvan Florea.

Specialiştii vor asigura şedinţe de hidrokinetoterapie pentru copii cu vârsta de până la 5 ani, iar pentru copii cu vârsta între 5 şi 9 ani vor fi desfăşurate cursuri de iniţiere înot. Fiecare şedinţă va dura 30 de minute şi se vor desfăşura atât în bazinul mic, cât şi în bazinul mare.

„Este un proiect pe care noi, cei de la Centrul Marea Neagră ni-l dorim de cel puţin doi ani de zile. De acesta beneficiază toţi copiii cu dizabilităţi, cu diverse afecţiuni neuromotorii sau neuropsihice. Deocamdată, finanţarea acestui proiect este susţinută din fondurile personale ale asociaţiei. Fac un apel pe această cale pentru oamenii doritori să ne sprijine în a continua cât mai mult aceste activităţi benefice pentru dezvoltarea armonioasă a acestor copii. Şi ei fac parte din societatea noastră. Ne adresăm tuturor copiilor din Constanţa, din judeţ, dar şi din ţară. Deja avem foarte multe cereri pentru perioada de vară”, a precizat psihoterapeutul Cristina Gemănaru, coordonatorul Centrului Marea Neagră.

”Îi place mult apa”

Pot participa la lecţii de înot toţi copiii care se înscriu. Singura condiţie pe care trebuie să o îndeplinească părintele este să aducă aviz de la medicul curant al copilului, medicul neuropsihiatru sau neurolog, de asemenea aviz de la medicul de familie. „Băieţelul meu face acum a treia şedinţă de înot. Se simte foarte bine. Îi place apa mult. Mă bucur că în Constanţa sunt sprijinite activităţile de acest gen, pentru copiii cu probleme de sănătate”, ne-a spus Iulia Darcoş. Specialiştii subliniază că hidrokinetoterapia are un rol extrem de benefic pentru toţi copiii afectaţi de tulburări neuropsihice.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...
Ultima oră
Pe aceeași temă