8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialAutorităţile sanitar-veterinare de la graniţa cu Ucraina, în alertă din cauza pestei...

Autorităţile sanitar-veterinare de la graniţa cu Ucraina, în alertă din cauza pestei porcine

În Punctul de Inspecţie la Frontieră Siret este asigurată permanenţa cu personal sanitar-veterinar şi noaptea, în contextul în care în Ucraina a fost înregistrat un focar de pestă porcină africană, a declarat presei, luni, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, Laurenţiu Postolache. 

Autorităţile sanitar-veterinare sucevene verifică dacă sunt respectate interdicţiile privind tranzitarea produselor alimentare pe bază de carne de porc faţă de măsurile de prevenire a pătrunderii pestei porcine africane pe teritoriul comunităţii europene. Potrivit Agerpres, Postolache a arătat că autorităţile vamale din PTF Siret sesizează personalul sanitar-veterinar în cazul în care în timpul controlului vamal sunt depistate astfel de produse, pentru a se confisca şi a fi trimise spre incinerare. 

Totodată, Postolache a spus că personalul sanitar-veterinar din Punctul de Inspecţie Frontieră Siret a fost suplimentat cu medici veterinari de ;a DSVSA Suceava, dar şi medici veterinari din Siret, Rădăuţi, Suceava şi Gura Humorului care, prin rotaţie, asigură permanenţa şi pe timpul nopţii, după un grafic stabilit. 

Potrivit lui Postolache, pesta porcină africană este o boală virală gravă ce produce îmbolnăvirea de aproximativ 100% a populaţiei porcine, mortalitatea fiind de 80 până la 100%. Boala debutează cu febră, tulburări generale grave, cu manifestări hemoragice, perioada de incubaţie este de 2-6 zile şi nu există tratament. 

Postolache a explicat că, din punct de vedere economic, pierderile prin mortalitate sunt mari atât din cauza cheltuielilor privind asigurarea măsurilor de limitare a răspândirii bolii, respectiv logistică, resursă umană şi materiale dezinfectante, dar şi din cauza blocării importurilor şi exporturilor de animale vii sau de carne de porc. Pesta porcină africană nu afectează sănătatea omului, ci doar a populaţiei de porcine. 

Pe 12 mai 2016, Ucraina a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) despre apariţia unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici, într-o zonă foarte apropiată de nordul României şi al Republicii Moldova, în Hyrchychna, Dunayevetskiy, Khmel'nitskiy. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă