11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAvertisment: Un român face infarct, la fiecare 30 de minute

Avertisment: Un român face infarct, la fiecare 30 de minute

La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic, iar la nouă minute, un român este diagnosticat cu sindrom coronarian acut, avertizează Fundația Română a Inimii, citată de Mediafax. Printre principalele cauze ale infarctului se numără obezitatea, fumatul şi sedentarismul.

"În fiecare an, aproximativ 150.000 de români mor din cauza bolilor cardiovasculare, reprezentând circa 60 la sută din totalul deceselor înregistrate, iar estimările indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuţia factorilor de risc cardiovascular: hipertensiunea arterială, colesterolul, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul, sedentarismul", a mai declarat prof. dr. Dan Gaiţă, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii, marţi, cu ocazia lansării campaniei "Săptămâna inimii".

Potrivit medicului, bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate la nivel mondial.

"Deşi este o problemă medicală, soluţia este nu doar în mâna doctorilor, ci trebuie susţinută de întreaga societate. Modul de viaţă trebuie optimizat, aşa cum trebuie şi accesul la serviici medicale de bună calitate", a mai spus prof. dr. Gaiţă.

Preşedintele Fundaţiei Române a Inimii a subliniat, şi cu acest prilej, carenţele modului de viaţă urban: alimentaţia de proastă calitate, plină de calorii, lipsa de mişcare, poluarea şi fumatul.

"Porţiile (de mâncare – n.r.) au crescut în ultimii 50 de ani, ajungând de zece ori mai multe calorii pe porţie. Ce este de făcut? Să mâncăm mai sănătos, să facem zilnic mişcare, să nu fumăm. Asta este prevenţie. Altfel, vom avea tot mai multe persoane în vârstă de doar 35 de ani care fac infarct", a adăugat prof. dr. Gaiţă.

La rândul lui, dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, care va prelua preşedinţia Societăţii Române de Cardiologie, a spus că unul din trei români suferă de hipertensiune arterială, de obezitate sau de amândouă. "Prevenţia şi tratamentul bolilor cardiovasculare sunt principala noastră preocupare, în condiţiile în care şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale aterosclerozei – principala cauză a complicaţiilor cardiovasculare. Din păcate, mulţi profesori preferă să facă meditaţii în locul orei de sport. De aceea, Societatea Română de Cardiologie va colabora cu Ministerul Eucaţiei, pentru dezvoltarea unor programe de educaţie în şcoli", a mai spus dr. Tatu-Chiţoiu.

Medicul a vorbit şi despre un program derulat de Societatea Română de Cardiologie şi Fundaţia Română a Inimii, prin care orice persoană poate completa un chestionar cu răspunsuri la anumite întrebări, în funcţie de care un cardiolog va recomanda fie un nou astfel de test al inimii, după un timp, fie un control medical, într-un cabinet de specialitate.

"Medcii de familie nu au timp de prevenţie. Pregătim un program informatizat la care va putea avea acces, foarte uşor, oricine", a mai spus dr. Tatu-Chiţoiu.

Actualul preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie, conf. dr. Ioan Mircea Coman, a subliniat, cu acelaşi prilej, că există o subfinanţare a sistemului sanitar, iar procentul din PIB alocat pentru sănătate nu este suficient. "Banii ar trebuie dirijaţi spre prevenţia primară, pentru că sunt mai eficienţi decât cei pe care îi îndreptăm spre tratarea bolii", consideră Coman.

Campania "Săptămâna inimii" se va desfăşura, în perioada 28 septembrie – 5 octombrie, sub sloganul "Noi ne-am pus inima la treabă! Tu ce faci?". Iniţiativa, care include, între altele, un cros şi un cursă pe biciclete, este coordonată de Fundaţia Română a Inimii şi susţinută de Ministerul Sănătăţii.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă