20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialAvertizare: Virusul mortal Ebola ar putea să se propage ca un foc...

Avertizare: Virusul mortal Ebola ar putea să se propage ca un foc de pădure

Autorităţile americane au lansat un avertisment cu privire la virusul mortal Ebola care ar putea să se propage "ca un foc de pădure", relatează Mediafax.

Autorităţile au cerut persoanelor care călătoresc în Africa de Vest să adopte un maximum de măsuri de protecţie. În această regiune din Africa se înregistrează cea mai mare epidemie de febră hemoragică.

"Probabilitatea ca această epidemie să se propage în afara Africii de Vest este foarte mică. Dar situaţia evoluează rapid, de aceea trebuie să fiim pregătiți în cazul în care ne confruntăm cu un călător bolnav care ar putea să propage boala în Statele Unite. Îngrijorarea noastră este ca epidemia să fie «însămânţată» altundeva. Ca un foc de pădure, ea se poate răspândi plecând de la un singur arbore, prin scântei", a apreciat Stephan Monroe de la Centrele de Control şi Prevenţie a Bolilor (CDC).

Avertismentul a venit în contextul în care doi americani, dintre care unul este medic, angajaţi în lupta împotriva epidemiei în Liberia, au fost contaminaţi. 

Liberia a anunţat luni închiderea unei părţi a frontierelor, într-o încercare de a eradica propagarea acestei epidemii de febră provocată de virusul Ebola care s-a soldat cu peste 670 de morţi în trei ţări şi care continuă să se extindă, după ce Nigeria a confirmat primul caz săptămâna trecută.

Această epidemie, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

 

Cele mai citite

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă