15.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAveţi grijă la alergiile de primăvară!

Aveţi grijă la alergiile de primăvară!

Poate şi din cauza vremii neobişnuit de calde pentru această perioadă, care alternează cu zile ploioase, multe persoane se plâng că strănută, le curge nasul, au ochii roşii, înlăcrimaţi şi îşi simt gâtul inflamat. Medicii spun că poate fi vorba despre alergia de primăvară. De altfel, 25% dintre români suferă de alergii, potrivit statisticilor.

Există 3 tipuri de alergii sezoniere:
– alergia de primavară cauzată de polenul pomilor, care debutează la jumătatea lunii martie şi se încheie în luna iunie
– alergia de vară provocată de polenul graminatelor (gazon, fân, secară sau porumb)
– alergia de la sfârşitul verii cauzată de polenul erbaceelor.

Alergiile de primăvară afectează de regulă mucoasele, în special cele nazală şi oculară, cauzând aşa numitele rino-conjuctivite, dar şi mucoasa bronhiilor, provocând crize de astm. Atunci când înfloresc pomii şi iarba unele persoane pot avea acest tip de reacţii alergice, care se pot manifesta inclusiv pe piele, prin diverse forme de urticarie. 

Vicepreşedintele Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, conf. dr. Roxana Bumbăcea, a declarat pentru "România Liberă" că prevalenţa afecţiunilor alergice în ţara noastră este în continuă creştere. "Aproximativ 1 din 4 pacienţi poate avea o afecţiune alergică şi această cifră ar trebui să ne îngrijoreze. În plus, vedem în jurul nostru la colegi, la prieteni, manifestări variate de diferite forme, care ar trebui să atenţioneze asupra acestor afecţiuni care uneori au tendinţa să fie neglijate atât de către pacient, cât şi poate de alţi medici care nu au suficiente argumente pentru diagnosticul lor". 

Medicul Bumbăcea ne-a explicat că cele mai renumite tipuri de alergii sunt cele la crustacee sau la fructele de mare, dar şi la alune şi nuci, care, de exemplu în Statele Unite au impus o adevărată campanie educaţională în rândul populaţiei: "Important pentru noi este să recunoaştem primele simptome şi să ne adresăm unui specialist care poate face investigaţii complexe – testare cutanată şi alte teste de laborator – pentru un diagnostic foarte corect şi apoi evitarea alergenului incriminat". 

Aceste alergii cresc în preponderență și severitate peste tot în lume și vor continua să fie o preocupare pe măsură ce temperaturile se ridică și expunerile cresc, atrag atenţia specialiştii. Organizația Mondială a Alergiei, împreună cu multe din cele 97 de societăți naționale membre, a ales pentru ediţia din acest an a Săptămânii Mondiale a Alergiei tema „Alergiile la polen – Adaptarea la un climat în continuă schimbare”, cu o serie de activități desfășurate în perioada 4 – 10 aprilie 2016 în toată lumea, şi asta pentru că o climă mai caldă aduce bucurie multor oameni dar mai multă suferință celor afectați de polinoză (alergia la polen).

De pildă, pentru 50 de milioane de persoane doar din Statele Unite ale Americii, primăvara înseamnă strănuturi în rafale, prurit ocular și lăcrimare, și congestie la un cost annual de 18 miliarde. Conform Studiului Internațional al Astmei și Alergiilor în Copilărie (ISAAC), preponderența alergiei la polen, la copiii de 13 – 14 ani este de 22,1% la nivel global. Datele arată că nivelurile de dioxid de carbon din atmosferă sunt în creștere ceea ce duce la tendințe de încălzire globală; plantele produc mai mult polen ceea ce duce la mai mult polen în aer și prin urmare la o expunere mai mare la alergeni. 

Cercetătorii au raportat că schimbările climatice dezvoltă simptome suplimentare la persoanele cu alergie la polen. Persoanele care suferă de alergie au început să manifeste simptome cu aproximativ două săptămâni mai devreme decât înainte în ultimii 10 ani. „Datele ne arată că sezoanul polenic începe mai devreme dar nu se încheie mai devreme. Fiecare an este diferit. Observăm un sezon mai lung în principal datorită temperaturilor mai ridicate,“ a spus dr Mario Sánchez-Borges, președintele Organizației Mondiale a Alergiei.

Alergia la polen diminuează calitatea vieții prin afectarea funcționării din punct de vedere fizic, psihic și social al persoanelor cu alergii. Semnele și simptomele alergiilor la polen cuprind strănuturi repetate de 5 – 10 ori, prurit și scurgeri nazale (rinoree), un accentuat prurit ocular, lăcrimare, congestie nazală, dificultăți în respirație și presiune la nivelul sinusurilor.  De asemenea, pot apărea oboseală, iritabilitate, anxietate, depresie, frustrare și nivel scăzut de energie. Unele persoane care suferă de alergie nu pot purta lentilele de contact. Simptomele alergiei la polen sunt asociate cu costuri economice precum pierderea productivității în muncă sau școlară.

Este de dorit ca pacienții care suferă de alergii să primească un diagnostic corect și un tratament potrivit. Cel mai bun mod de a gestiona simptomele alergice este acela de a le trata înainte ca ele să înceapă să se manifeste. Specialiștii alergologi au expertiza profesională pentru a ajuta la identificarea și confirmarea alergiilor și de a recomanda tratamente și măsuri preventive de control ale mediului înconjurător pentru a diminua simptomele și pentru a îmbunătăți calitatea vieții.

Cele mai frecvente alergii în România apar în rândul apicultorilor, expuşi la înţepăturile de albine, însă, există mai multe tipuri de substanţe care pot provoca alergii: penicilina şi alte medicamente, păr de animale, alimente, produse cosmetice sau parfumuri. 

Alergiile pot fi însoţite de diverse simptome: inflamaţii, senzaţii de mâncarime, înroşirea ochilor provocată de dilatarea vaselor de sange, strănut repetat, dificultăţi la respiraţie, edem si erupţii cutanate. Totodată, dilatarea vaselor de sange poate deregla sistemul circulator şi, în cazuri foarte severe, pot apărea probleme cardiovasculare, prin declanşarea şocului anafilactic, cel mai adesea în urma alergiilor la insecte sau după administrarea intravenoasă a unor medicamente.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...

Start la GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa!. PROGRAMUL COMPLET

Astăzi începe GRILLFEST, cel mai mare festival de barbeque din Europa, ce revoluționează cultura barbeque din România! Peste 50.000 de participanți sunt așteptați pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă