19.1 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialBălgrădean: Media cazurilor de sindrom hemolitic uremic a fost de 10 pe...

Bălgrădean: Media cazurilor de sindrom hemolitic uremic a fost de 10 pe an, în ultimii cinci ani

Media cazurilor de sindrom hemolitic uremic a fost de 10 pe an, în ultimii cinci ani, cu excepţia lui 2015, când au fost 15 cazuri foarte grave, a declarat pentru News.ro şeful clinicii de nefrologie de la Spitalul ”Marie Curie”, Mihaela Bălgrădean.

“Între 2002-2015 am avut cinci decese pentru 57 de cazuri de sindrom hemolitic uremic. Din păcate, am mai spus, ani la rândul nu se puteau face dozări, iar diagnosticul îl punem clinic. Ştiam clar ce mâncaseră acei copii. Îi tratam ca atare, altfel mureau. Nu dispuneam de testele de care dispunem astăzi. Apoi dacă aşteptam după analize, ar fi murit mulţi copii în acei ani, dar noi am pus copiii imediat pe tratament”, a explicat Bălgrădean.

Potrivit specialiştilor de la Ministerul Sănătăţii, sindromul hemolitic uremic nu este boală transmisibilă, ci sindrom cu multiple cauze, ce pot fi sau nu infecţioase.

Ca urmare nu există statistică naţională a SHU. Doar după cazurile de la Argeş s-a facut o centralizare a  cazurilor care s-au prezentat  în patru spitale mari în  ultimii cinci ani. Astfel, în 2010 au fost înregistrate cinci cazuri, în  2011 – 12 cazuri, 2012 – 18 cazuri, , 2013 – 16 cazuri, 2014 – 18 cazuri şi în 2015 – 22 de cazuri, toate la copii sub 5 ani, având diverse cauze infecţioase.

Din 29 ianuarie au fost transferaţi la Spitalul ”Marie Curie” din Bucureşti 16 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Cele mai citite

Sindicatele din Cultură afirmă că nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media "CulturMedia" afirmă că membrii acesteia nu cer o mărire salarială, ci respectarea unei decizii a ICCJ. Acest...

VIDEO. Neil Lennon, primele declarații după ce a preluat banca tehnică a Rapidului

Neil Lennon, noul antrenor al Rapidului, a susținut astăzi prima conferință de presă de la instalarea pe banca tehnică a giuleștenilor. Nord-irlandezul a afirmat...

Accident la Pietriș în care au fost implicați șase copii

Marți seara, un grav accident rutier a avut loc în localitatea Petriș, din județul Bistrița-Năsăud, în care au fost implicate opt persoane, conform primelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă