9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialBănicioiu: Vom redeschide spitalele închise de Boc

Bănicioiu: Vom redeschide spitalele închise de Boc

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că ministerul pe care îl conduce va continua să redeschidă spitalele închise în mandatul de premier al lui Emil Boc, informează Mediafax.

Întrebat, luni, la Cluj-Napoca, la ceremonia de înmânare a cheilor unor ambulanţe, ce se întâmplă cu spitalul din Bicaz, judeţul Neamţ, Nicolae Bănicioiu a spus că această unitate medicală se va redeschide ”mai devreme decât se aşteptau alţii”.

”Spitalul de la Bicaz se va redeschide. O veste bună veţi primi într-un timp scurt, chiar acum se discută cu Casa de Asigurări dacă vor putea intra în contract. Poate reuşim să îl deschidem mai devreme decât se aşteptau alţii şi tot aşa vom continua să redeschidem spitalele închise de Boc. Vom continua şi cu o serie de unităţi sanitare noi. Partea de maternităţi este o prioritate, vorbim de prematuri şi de faptul că nu există locuri în maternităţi, de fiecare dată în România este o problemă din acest punct de vedere", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, în următoarele luni vor fi deschide şase maternităţi noi, dintre care două în Bucureşti, iar restul în alte judeţe.

Un număr de 67 de spitale au fost închise la 1 aprilie 2011, multe dintre acestea fiind, în prezent, centre de permanenţă, cu medici de familie, dar sunt şi situaţii în care se aşteaptă încă avizele. De asemnea, câteva dintre fostele spitale sunt acum cămine de bătrâni, iar altele, puţine, au rămas funcţionale prin decizii în instanţă.

În 2012, la un an de la decizia Ministerului Sănătăţii de a închide zeci de spitale din ţară, care a generat proteste în rândul locuitorilor, ce s-au văzut nevoiţi să facă naveta în municipiile reşedinţă de judeţ pentru a fi consultaţi de un medic, multe dintre aceste spitale s-au transformat în centre de permanenţă cu medici de familie. Totodată, sunt şi oraşe unde vechile spitale sunt cu lacătul pe uşă, iar autorităţile le ţin în "conservare" suportând costurile aferente în aşteptarea unor avize pentru a le transforma în centre de permanenţă sau cămine de bătrâni. Există şi câteva cazuri în care spitalele au devenit substaţii de Ambulanţă dar şi situaţii în care unităţile medicale care ar fi trebuit închise sunt încă funcţionale.

Cele mai citite

Coaliția ar fi decis să meargă cu candidați separați pentru Primăria Capitalei

Coaliţia PSD - PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela Firea (PSD) şi Sebastian...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă