19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialBăuturile fierbinţi pot fi cancerigene, avertizează OMS

Băuturile fierbinţi pot fi cancerigene, avertizează OMS

Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a anunţat miercuri că nu există dovezi puternice care să arate că una din cauzele apariţiei cancerului este consumul de cafea, însă avertizează că băuturile foarte fierbinţi sunt probabil cancerigene, scriu Reuters şi AFP, preluate de Agerpres

Anterior, IARC evaluase cafeaua ca fiind ”posibil cancerigenă’, însă în cea mai recentă analiză, de miercuri, agenţia menţionează că nu există dovezi zdrobitoare care să confirme efectul cancerigen al consumului de cafea şi face trimitere la unele studii care arată că de fapt cafeaua poate reduce riscul dezvoltării anumitor tipuri de cancer. 

În acelaşi timp, IARC menţionează că alte dovezi ştiinţifice indică că băuturile care sunt consumate foarte fierbinţi – inclusiv apă, cafea, ceai şi alte tipuri de băuturi, probabil pot cauza cancer de esofag. 

Agenţia, cu sediul la Lyon, care anul trecut a generat titluri pe prima pagină prin anunţul privind consumul de carne procesată ce poate cauza cancer, a ajuns la concluziile analizei sale în urma examinării a peste 1.000 de studii ştiinţifice realizate pe oameni şi animale. Nu au existat dovezi suficiente în baza cărora cafeaua să poată fi clasificată ca fiind cancerigenă sau deloc cancerigenă. 

Cafeaua fusese clasificată de IARC în categoria 2B alături de cloroform, plumb şi alte substanţe, iar schimbarea clasificării de către IARC a fost primită de Asociaţia naţională a cafelei din SUA drept o ştire extraordinară pentru consumatorii de cafea. 

În evaluarea sa privind băuturile foarte fierbinţi, IARC apreciază că studiile realizate pe animale arată că efectele cancerigene se produc probabil la temperaturi de 65 de grade Celsius şi mai mari. Mai multe experimente realizate pe şoareci şi şobolani au arătat că lichidele foarte fierbinţi, inclusiv apa, pot duce la dezvoltarea de tumori. 

Cancerul de esofag este a opta cea mai comună formă de cancer la nivel mondial şi una dintre principalele forme de deces prin cancer, cu peste 400.000 de decese înregistrate în anul 2012. 

Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Gregory Hartl a menţionat că evaluarea privind băuturile fierbinţi a fost realizată pe dovezi limitate pe oameni şi animale, fiind necesare mai multe cercetări în acest sens. Gregory Hartl i-a îndemnat pe consumatori să fie prudenţi, să lase băuturile fierbinţi să se mai răcească, transmiţând totodată că sfatul OMS este să nu se consume mâncăruri sau băuturi atunci când acestea au temperaturi foarte ridicate.

Cele mai citite

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...

O femeie de 34 de ani i-a furat banii bătrânei pe care o îngrijea de pe cardul acesteia

O femeie în vârstă de 34 ani din Oradea, care fusese angajată ca menajeră în locuinţa unei pensionare din municipiu, a ajuns în anchetă...

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...
Ultima oră
Pe aceeași temă