23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialBeneficiile consumului de mere și miere

Beneficiile consumului de mere și miere

Consumul zilnic de miere ar putea fi benefic fumătorilor, întrucât atenuează formarea de radicali liberi și reacția de stres oxidativ, proces nefast pentru organism, care contribuie la dezvoltarea cancerului (îndeosebi al căilor respiratorii) și a bolilor cardiovasculare.

Din cauza fumatului, celulele sunt agresate de radicalii liberi (molecule instabile), care declanșează un fenomen de oxidare, aflat la originea unei îmbătrâniri accelerate. În acest context, antioxidanții joacă un rol esențial de protecție, iar cei din miere prezintă un real interes la modul general și la fumători în special.  Studii anterioare au arătat că o suplimentare a cantității de miere reduce procesul de oxidare la șobolanii expuși fumului de țigară. Aceeași echipă a efectuat un studiu pe om, iar rezultatele par a fi semnificative. S-au creat două grupuri de fumători: unii au primit o cantitate suplimentară de miere (20 de grame pe zi) timp de trei luni, iar ceilalți, nu. Prima observație a fost că stresul oxidativ rămâne mai ridicat la ambele grupuri de fumători față de nefumători. Totuși, în rândul fumătorilor, o cantitate suplimentară de miere a scăzut “semnificativ“ stresul oxidativ și a îmbunătățit “evident“ nivelul de antioxidanți, care neutralizează o parte din radicalii liberi asociați cu fumatul.  Mierea, care are multe alte virtuți, este prin urmare un aliment ce le-ar putea fi util și fumătorilor, dar nu suficient pentru a contracara însemnatele efecte negative ale fumatului, susține Agerpres.

Cinci lucruri puțin știute

Pe de altă parte, beneficiile unei diete bogate în mere sunt multiple: pierderea în greutate, dinti albi şi sănătoşi, prevenirea unor tipuri de cancer sau a maladiei Alzheimer, reducerea colesterolului sau a riscului de diabet, notează Mediafax. Însă există şi lucruri mai puţin ştiute despre mere, scrie Huffington Post.

Merele pot provoca reacţii alergice. Când ne gândim la alergiile provocate de alimente, ne gândim de cele mai multe ori la alune, scoici sau ouă. Însă nici alergiile provocate de mere nu sunt neobişnuite. Experţii consideră că polenul care se găseşte pe suprafaţa merelor este cel care provoacă o reacţie alergică, şi nu vreo substanţă din interiorul fructului. În ciuda numărului redus de calorii, un măr induce senzaţia de saţietate datorită conţinutul ridicat de apă şi fibre. Însă merele mai au un avantaj: în baza unor experimente pe şobolani, s-a descoperit că acidul ursolic, ce se găseşte în coaja fructului, ajută la reducerea ţesutului adipos brun şi reduce obezitatea. Merele sunt cele mai diversificate plante de pe Terra. Potrivit unui expert în mere, Rowan Jacobsen, numai în Statele Unite ale Americii au fost descoperite 16.000 de tipuri de mere. Însă, potrivit Departamentului american privind Agricultura, datele indică 2.450 de tipuri de mere. O treime dintr-un măr este risipită. Dacă un măr este consumat circular, în jurul miezului, se risipeşte aproximativ 30 la sută din pulpa fructului, ceea ce înseamnă între 20 şi 30 de calorii din cele 95 pe care le conţine un măr. erele sunt pline de aer. Potrivit unor informaţii care circulă pe Internet, 25 la sută dintr-un măr este reprezentat de aer, însă potrivit unor studii cifra este de 18 la sută.   

Cele mai citite

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...

Descoperă aromele delicioase ale bucătăriei: Rețete senzaționale cu Pui și Creveți pentru când ai nevoie de ceva ușor

Bucătăria este un loc magic în care se întâlnesc aromele, texturile și gusturile pentru a crea experiențe culinare de neuitat. Două ingrediente versatile și...

Descoperă beneficiile consumului de produse artizanale

Într-o lume dominată de producția industrială și de alimentele procesate, produsele artizanale reprezintă o răsplată pentru cei care apreciază gustul autentic, calitatea superioară și...
Ultima oră
Pe aceeași temă