11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialBiroul la care se lucrează din picioare poate rezolva criza statului pe...

Biroul la care se lucrează din picioare poate rezolva criza statului pe scaun?

În încercarea de a combate sedentarismul, au apărut birouri la care stai în picioare şi chiar unele la care lucrezi de pe banda de alergat. Dar oare merită să investeşti în aşa ceva?

Ghidurile de sănătate ne sfătuiesc să petrecem 150 de minute pe săptămână făcând exerciţii de intensitate medie, dar mulţi dintre noi stăm pe scaun peste jumătate din timpul de lucru. Statul pe scaun, mai multe ore pe zi, este asociat cu creşterea riscurilor de apariţie a bolilor de inimă şi cancerului, a diabetului şi obezităţii.

Aşadar, nu e de mirare că au apărut pe piaţă alternative la biroul obişnuit. Potrivit presei, Google şi Microsoft au cumpărat deja mari cantităţi de birouri cu bandă de alergat. Potrivit producătorului acestor benzi de alergat modificate special pentru birouri, dacă sunt fixate la viteza de mers de 1,5 km/h, cel ce le foloseşte va arde 2,6 calorii pe minut. Dar un astfel de consum energetic nu se obţine ieftin: preţul unui birou cu bandă de alergat porneşte de la 1.300 de euro. Dar oare fac ele oamenii cu adevărat mai activi şi mai sănătoşi sau sunt doar noile scamatorii ale marilor corporaţii?

Cercetările de până acum nu sunt prea concludente, scrie The Guardian. Beneficiile ar putea fi mai mult mit decât realitate. Cercetătorii de la grupul Cochrane (o organizaţie independentă, non-profit, formată din peste 31000 de voluntari din 120 de ţări, care a devenit una dintre cele mai de încredere autorităţi în „tragerea de concluzii” în domeniul medical) care au făcut 26 de sudii la care au participat peste 2.000 de persoane,  au ajuns la concluzia că birourile adaptabile, la care poţi alterna statul pe scaun cu lucratul din picioare, reduc statul pe scaun cu perioade cuprinse între 30 de minute şi două ore pe zi. Deşi sună impresionant, cercetătorii spun că de fapt studiile au arătat că nu se obţine ţinta de patru ore de stat în picioare, recomandată de specialişti. Nu s-a constatat nici că aceste birouri la care se lucrează în picioare ar avea vreun efect asupra greutăţii corporale a persoanei respexctive. Cercetătorii spun că numărul de calorii consumate de o persoană care stă în picioare la birou jumătate din timpul de lucru este prea mic pentru a duce la o scădere a greutăţii sau pentru a preveni apariţia diabetului. În plus, pentru o persoană cu probleme la coloana vertebrală, de exemplu, statul în picioare ar fi chiar dificil.

Birourile cu bandă de alergare par, totuşi, să reducă ceva mai mult statul pe scaun şi ar aduce câteva beneficii persoanelor obeze, îmbunătăţindu-le nivelul colesterolului şi reducându-le circumferinţa taliei.

Aşadar, efectele fizice nu sunt uimitoare. Dar ce se întâmplă cu productivitatea şi puterea de gândire?

Până acum s-a considerat că mişcarea are efecte pozitive asupra gândirii, dar numai după ce era oprită. Plos One a publicat un studiu făcut pe 76 de persoane, dintre care unele au lucrat la birouri cu bandă de alergare, iar altele aşezate la birouri normale. Concluzia a fost că grupul sedentar a îndeplinit mai bine toate sarcinile şi s-au putut concentra mai bine stând pe scaun. Şi, desigur, tot aceştia au putut tasta la computer mai repede şi fără greşeli.

În concluzie, beneficiile birourilor la care se lucrează din picioare sunt exagerate, dar riscurile statului pe scaun sunt reale. Soluţia esenţială ar fi să faci mai multe pauze în care să te plimbi prin clădire sau chiar să foloseşti scările.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă