10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialBolnavii de cancer, puși pe drumuri

Bolnavii de cancer, puși pe drumuri

 

Bolnavii de cancer din Constanța au, începând de astăzi, o problemă și mai mare decât boala propriu-zisă: serviciul de radioterapie nu mai funcționează. Managerul Spitalului Clinic Județean Constanța, Dănuț Căpățână, a precizat că acesta este suspendat pentru că autorizația de funcționare emisă de CNCAN a expirat. ”Pe românește, această sursă de cobalt are o durată de viață dincolo de care nu mai poate fi folosită, nemaiîndeplinind condițiile fizice pentru a trata pacienți. Drept urmare, epuizându-se sursa, evident că aparatul nu mai funcționează și atunci suspendăm activitatea”, a declarat acesta.

Soluția găsită pentru cei care au nevoie de tratament: drumul spre București sau Galați. Pacienții constănțeni ar putea fi tratați acolo. Nici acest lucru nu este însă sigur. Șeful spitalului constănțean spune că a luat ­legătura cu cele două centre, dar nu a primit niciun răspuns. În cazul în care va fi pozitiv, transportul se va realiza pe cheltuiala spitalului din Constanța.

”Transportul va fi asigurat tot de noi, dar problema este să fie admiși de centrele din apropiere. Noi facem toate diligențele și toate eforturile să rezolvăm această problemă”, a spus Dănuț Căpățână, fără să explice însă concret de ce nu s-a găsit o rezolvare până acum, de§i se știa de ani buni că autorizația de funcționare va expira. Singura veste bună pentru pacienți pare să fie faptul că finanțarea tratamentului este asigurată. “Finanțarea nu este o problemă pentru că am discutat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, se plătește ședința de radioterapie și până la urmă nu contează unde se plătește ședința, aici sau în altă parte”, a explicat managerul unității spitalicești. În total, spune el, de radioterapie beneficiază 10 pacienți. 

PLAN

Concesionare către un privat

Valoarea acestuia este estimată la peste 10 milioane de euro.  ”Noi ne dorim să se construiască un centru de radioterapie modern, cu două acceleratoare liniare de particule, cu simulator, cu brahiterapie, deci să fie unul dintre cele mai moderne din zona asta a României”, a spus Dan Căpățână. Noul centru va fi construit în locul celui vechi, dar acest lucru nu se va întâmpla decât peste cel puțin un an.

 

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă