15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialBolnavii de cancer au câştigat în instanţă dreptul de a primi tratament...

Bolnavii de cancer au câştigat în instanţă dreptul de a primi tratament gratuit

Alţi 19 bolnavi de cancer, care au dat în judecată Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi CNAS, au câştigat în instanţă dreptul de a primi medicamente compensate în proporţie de 100%. Decizia trebuie pusă în executare de îndată, deşi nu este definitivă, informează Mediafax.

Cele trei instituţii ale statului – Guvernul României, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) – sunt obligate, printr-o decizie luată joi de Curtea de Apel Bucureşti, să asigure reclamanţilor medicamente pentru tratarea cancerului, fără ca aceştia să aducă vreo contribuţie financiară personală.

Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, spune că medicamentele cerute de pacienţii care au dat în judecată statul nu au alternativă terapeutică pe lista actuală de compensate şi gratuite.

"Domnul ministru promitea la 1 octombrie lista medicamentelor compensate şi gratuite. Prin actele normative pe care le-a dat, stipula apoi data de 30 octombrie. A trecut şi 30 octombrie şi atunci am acţionat în instanţă ministerul şi Guvernul. Din păcate, alternativă nu am avut. Sunt pacienţi care şi-au cumpărat medicaţia 8.000 de lei pe lună", a declarat, vineri, Irimia.

Reprezentantul pacienţilor anticipează că "valul" următor de pacienţi care vor da statul în judecată va fi numeros. "Avem peste o mie de pacienţi în toată ţara, pe diferite boli cronice care nu au alternativă în actuala listă de medicamente compensate. Gândiţi-vă, să mergem cu o mie de pacienţi în stradă ar fi o tragedie şi o ruşine. La nivel european, suntem singura ţară care nu şi-a reactualizat listele (de medicamente compensate şi gratuite – n.r.). Sper ca Guvernul să ia atitudine şi să treacă imediat la reactualizarea listei acolo unde nu există alternativă terapeutică. Nu ne dorim toată lista, ne dorim acele molecule salvatoare de vieţi. Ar fi vorba de cel puţin zece molecule care ar trebui să intre pe lista de medicamente compensate şi gratuite şi care nu au alternativă terapeutică în România. Tratează mai multe tipuri de cancere, în special melanomul malign. Avem în evidenţă, ca asociaţie, 260 de pacienţi cu această afecţiune, cancere ovariene, cancer mamar", a mai spus el.

CNAS informează că a luat act de decizia instanţei şi face toate demersurile necesare pentru punerea de urgenţă în aplicare a acesteia.

"CNAS a solicitat în scris avocatului care i-a reprezentat în instanţă pe cei 19 asiguraţi să menţioneze, pentru fiecare reclamant în parte, casa de asigurări de care aparţin, farmacia aleasă în mod liber de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale care prescriu tratamentele. În momentul când vom intra în posesia acestor date, CNAS va mandata casele de asigurări de sănătate indicate să încheie contracte cu farmaciile alese în mod liber de către asiguraţi, în vederea eliberării medicamentelor acordate în urma deciziei instanţei, pe baza prescripţiilor medicale. Pentru unele molecule noi, în urma raportului de evaluare realizat de ANM, există decizia de intrare condiţionată pe lista de medicamente compensate şi gratuite, prin încheierea unor contracte cost-volum. Contractele cost-volum vor face posibilă includerea în tratament a unui număr mai mare de pacienţi", mai precizează oficiali ai Casei.

În iunie, alţi şapte pacienţi bolnavi de cancer au câştigat un demers similar în instanţă.

Potrivit APCR, dintre cei şapte, trei au murit între timp, cel mai tânăr dintre ei având 19 ani.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă