10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialBolnavii de cancer pot beneficia GRATUIT de unul dintre cele mai performante...

Bolnavii de cancer pot beneficia GRATUIT de unul dintre cele mai performante tratamente

În clinicile de stat din România, aparatele de radioterapie sunt insuficiente și vechi, de aceea doar o treime dintre bolanvii de cancer beneficiază de acest tratament performant, iar restul se află pe listele de așteptare care se întind pe luni de zile.

În acest context, Asociația Dăruiește Viață a încheiat un parteneriat cu singura clinică din România care asigură radioterapie țintită bolnavilor de cancer, prin care oferă lunar, timp de 7 luni, 5 planuri complete de tratament prin Radioterapie IMRT-VMAT, pentru cinci bolnavi, în cadrul campaniei „Dăruim speranță bolnavilor de cancer”.

Astfel, bolnavii de cancer pot beneficia gratuit de unul dintre cele mai performante tratamente împotriva acestei maladii cumplite. Radioterapia țintită permite un control foarte precis al radiațiilor: maxim pe tumora în sine, dar protejând în același timp țesuturile sănătoase. Înscrierile se pot face pe site-ul www.daruiesteviata.ro.

Mădălina (foto) este o tânără de 32 de ani care a făcut recent Radioterapie IMRT-VMAT, în singura clinică din România care asigură acest tip de tratament. Tânăra a fost diagnosticată cu cancer la sân, în toamna anului trecut.

„După patru luni de chimio, în care tumoarea se micșorase cu 80%, am făcut dublă mastectomie cu reconstrucție imediată, pentru a preîntâmpina orice risc. La două luni după operație, am făcut Radioterapie IMRT-VMAT, în zona gâtului și la sânul drept, acolo unde fusese localizată tumoarea, pentru a <<steriliza >> zona respectivă, având în vedere că mi-au fost afectați și ganglionii. Acum mă simt în formă și de curând m-am reapucat de sport. Înainte de a diagnosticare, mergeam la sală de șase ori pe săptămână, iar acum vreau să îmi recapăt pătrățelele pe abdomen”, spune Mădălina. 

Mădălina povestește că a avut mici arsuri, similare celor solare, pe zonă supusă iradierii și ușoare dificultăți la înghițire, ca reacții adverse de la radioterapie, dar mai important este faptul că tratamentul și-a făcut efectul. "Sper ca, prin povestea mea, oamenii să înțeleagă că a fi diagnosticat cu cancer nu e sfârșitul lumii", afirmă Mădălina. 

Radioterapia poate fi administrată înainte de operația chirurgicală pentru a micșora tumora, sau după, pentru a opri creșterea celulelor canceroase care ar putea rămâne în organism. Aceasta poate fi administrată de asemenea, înainte, în timpul sau după chimioterapie sau tratamentul hormonal, pentru a îmbunătăți rezultatele generale. Tipul acesta de tratament poate fi utilizat pentru a trata multe tipuri de cancer în aproape orice parte a corpului.
 
În România, anual 100.000 pacienți sunt diagnosticați cu cancer. Dintre aceștia peste 70% au nevoie de radioterapie, dar sub 27% dintre aceștia au acces la tratament în clinicile de stat, care folosesc aparate vechi și proceduri depășite, cu efecte secundare severe.
 
Cel mai recent raport cu privire la situația secțiilor de radioterapie a fost realizat în 2007. În acel moment, România avea nevoie de 70 acceleratoare liniare, dar beneficia doar de 11 acceleratoare și 25 de aparate de radioterapie depășite. Între timp, situația s-a înrăutățit, pentru că nu s-a făcut nicio investiție în acest domeniu.  
 
"În momentul de față, în țările civilizate se face doar radioterapie țintită, cu scopul de a iradia cu doza maximă țesutul tumoral și a afecta cât mai puțin din țesutul sănătos. În spitalele de stat din România nu există acest tip de radioterapie, iar aparatele existente sunt insuficiente, listele de așteptare ajungând adesea și la câteva luni. Cancerul nu știe să stea pe o lista de așteptare. Vrem ca în 2014, pacienții să beneficieze de tratamente din 2014. Parteneriatul cu singura clinică din România care asigură radioterapie IMRT a€“VMAT poate face diferență între viață și moarte pentru 35 de bolnavi de cancer” a declarat Oana Gheorghiu, Vicepreședinte al Asociației Dăruiește Viață.
 
Ministerul Sănătății a anunțat că va lansa anul viitor un Program Naţional de Radioterapie pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice. Anunțul a fost făcut de ministrul Nicolae Bănicioiu care a participat, pe 20 iulie, la inaugurarea Secţiei de Radioterapie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Ministerul Sănătăţii a dat asigurări că problema aparatelor de radioterapie va fi rezolvată în 2014.“Ministerul Sănătăţii a contractat un împrumut de la Banca Mondială, care se află în faza finală, iar din acest împrumut vor fi cumpărate aparate de radioterapie şi se vor asigura servicii de paliaţie pentru spitalele din toată ţara”, a anunţat Cristina Vlad, consilier al secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeleshttp://alexandra-jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

SAMEDAY anunță intenția de preluare a companiei de curierat Sprinter din Ungaria

Ca parte a strategiei de extindere a infrastructurii de livrare din regiune, SAMEDAY, compania care a introdus livrarea în easybox în piața din România,...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...
Ultima oră
Pe aceeași temă