17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCampanie în parcuri pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice

Campanie în parcuri pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice

Timp de zece zile, în patru parcuri din Capitală, se va derula o amplă campanie de promovare a donării de celule stem hematopoietice pentru a crește numărul donatorilor înscriși în Registrul Național.

Astfel, în perioada 19-28 septembrie, în parcurile Carol, Herăstrău, Cișmigiu și Lumea Copiilor va fi amplasat un centru mobil de donare, iar echipe de medici și voluntari vor oferi informații despre donarea de celule stem hematopoietice. Persoanele care doresc să devină donatori voluntari pot beneficia gratuit de testarea grupei de sânge și a Rh-ului, precum și de măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului și a glicemiei.

”Obiectivul acestei campanii este creșterea nivelului de informare și sensibilizarea persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice. Sperăm ca anul aceasta comunitatea donatorilor voluntari înscriși în registru să crescă la peste 20.000 pentru a da o șansă la viață pacienţilor români pentru care nu găsim donatori compatibili”, afirmă reprezentanții Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH).

Dacă în urmă cu un an, înainte de lansarea campaniei ”Donează o șansă la viață!” pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice, doar 2.202 de persoane își exprimase dorința de a deveni donatori de celule stem hematopoietice, numărul donatorilor onorifici înscriși în RNDVCSH a crescut de la o lună la alta, atingând în prezent cifra de 14.295, dintre care 7198 în acest an. Deocamdată Registrul din România este încă mic comparativ cu majoritatea registrelor din țările europene care numără în medie între 100.000 și 500.000 de donatori activi.

Celule stem hematopoietice sunt celule responsabile pentru formarea sângelui şi a sistemului imun și sunt utilizate în transplanturile medulare. 

Din aprilie 2013, când RNDVCSH a devenit funcțional, procedura de transplant de la donator compatibil neînrudit este posibilă și în România. Până în prezent au fost realizate, în cele trei centre de transplant din țară, 30 de transplanturi de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit (17 anul trecut și 13 anul acesta, dintre care două cu donator român), pentru 24 de pacienți au fost identificați donatori compatibili și procedurile de transplant vor fi realizate până la sfârșitul anului, iar pentru alți 5 pacienți se face testarea pentru confirmarea comaptibilității. 14 din cei 43 de pacienții care sunt în așteptarea unui transplant sunt în această situație dificilă. Șansa lor de vindecare este identificarea unui donator compatibil în România. Provocarea pentru RNDVCSH este diversitatea etnică a populației donatorilor disponibili și îmbunătățirea rezoluției de tipare HLA pentru donatorii români.

Programul campaniei va fi zilnic, în intervalul 14.00-22.00: 19-21 septembrie Parcul Carol – Fântâna Zodiac; 22-24 septembrie Parcul Herăstrău – Pavilionul H, 25-26 septembrie Parcul Cișmigiu – Piața Walter Mărăcineanu și 27-28 septembrie în Parcul Lumea Copiilor – aleea principală.

Campania ”Donează o șansă la viață!” este organizată de Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București. Promovarea evenimentului este sprijinită de peste 50 de voluntari ai Asociației pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem care s-au alăturat acestei inițiative.

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii care are misiunea de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant și care nu au donatori compatibili înrudiţi.

Mai multe informații despre campanie și cum puteți deveni donator de celule stem găsiți accesând site-ul instituției www.registru-celule-stem.ro sau www.facebook.com/rndvcsh. Cei care doresc să devină donatori pot suna la TelVerde0800.88.STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom sau se pot adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată.  

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...
Ultima oră
Pe aceeași temă