16.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialCancerul pulmonar. Simptome și investigații

Cancerul pulmonar. Simptome și investigații

Una dintre cele mai agresive forme de cancer, cancerul pulmonar este periculos pentru că nu prezintă simptome decât în stadii avansate ale bolii.

Statisticile arată că 70% dintre persoanele afectate de această boală sunt diagnosticate în stadiul patru. De obicei, în această afec­țiune simptomele apar pe măsură ce boala avansează. Ca orice altă boală, și aceasta are șanse mai mari de vindecare dacă este diagnosticată în stadii incipiente.

Semne ale cancerului pulmonar

Nu trebuie să bagatelizăm nimic atunci când este vorba despre sănătatea noastră. Dacă prezentați unul dintre simptomele de mai jos, trebuie să vă prezentați la me­dic pentru a depista cauza lor. Simptomele sunt:

 tuse care durează două sau trei săptămâni;

 tuse persistentă care se agravează pe zi ce trece;

 infecții pulmonare repetate;

 cea mai nesemnificativă expectorație de sânge;

 durere persistentă a pieptului sau umerilor;

 greutate a respirației;

 oboseală persistentă, însoțită uneori de pierdere în greutate.

Există și o serie de simptome mai puțin întâlnite, dar pe care nu trebuie să le neglijăm dacă apar. Acestea sunt:

voce răgușită o perioadă mai mare de timp;

respirație șuierătoare;

dificultăți de a înghiți sau durere la înghițire;

febră de 38 de grade sau mai mare, persistentă;

deformări ale degetelor, res­pectiv curbări ale acestora sau îngroșările capetelor.

Proceduri de depistare a bolilor de plămâni

Dacă aveți dificultăți respiratorii, tuse sau febră persistente, trebuie să vă prezentați la medicul de familie, care va efectua câteva analize prin care să se stabilească dacă este vorba de o simplă infecție pulmonară sau de o altă afecțiune. Primele investigații odată ajuns la me­dic, în primă fază la medicul de familie, sunt analizele uzuale de sânge și de urină.

Iar următoarea investigație, dacă medicul de familie consideră că este cazul, e radiografia pulmonară, prima investigație ce trebuie efectuată pentru depistarea cancerului pulmonar.  Aceasta din urmă e bine să devină o rutină pe care să o facem o dată pe an sau măcar la doi ani.

În funcție de cum arată radiografia pulmonară, când s-au eliminat cauzele ce țin de infecții pulmonare, continuă seria inves­tigațiilor: examinare computer tomograf cu substanță de contrast, bronhoscopie, biopsie, examenul sputei.

Speranțe pentru viitor

O veste bună vine din partea cer­ce­tătorilor de la Facultatea de Me­dicină din cadrul Universității Louis­ville din Statele Unite ale Ame­ricii. Ei susțin că realizarea investigațiilor complexe, de tip com­puter tomograf, biopsie etc., ar putea fi precedată de un test respiratoriu simplu care ar ajuta la depistarea timpurie a tumorilor pulmonare și creșterea speranței de viață a persoanelor afectate de această boală.

Testul analizează mostre respiratorii, urmărind detectarea unor compuși chimici reprezentativi, diferențiind rapid și ușor tumorile benigne de cele maligne. Desigur, testul e încă în stare experimentală, important este că nu trebuie să trecem cu vederea niciun simptom care ar putea indica o afecțiune, să facem toate investigațiile necesare și să avem încredere că medicina face progrese.

Cele mai citite

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă